Categorie: Știri naționale

dnaProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului comunei Obârșia de Câmp, din județul Mehedinți, Florea Stănaia, acuzat de 19 acte de fals material şi de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Alături de edil, au mai fost trimişi în judecată trei membri ai familiei acestuia, Elena Liliana Pandelică, Leonard Daniel Dinoiu şi Cristina Raluca Stănaia, acuzaţi tot de fraudarea fondurilor europene, în formă continuată, prin prezentarea unor documente mincinoase.

"În perioada 2011-2016, cu sprijinul primarului comunei, inculpat Stănaia Florea, inculpații Pandelică Elena Liliana, Dinoiu Leonard Daniel și Stănaia Cristina Raluca, persoane din familia acestuia, au depus cu rea-credință, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente falsificate, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul Măsurii 112 - «Instalarea tinerilor fermieri», în condițiile în care aceștia nu îndeplineau condițiile de eligibilitate și nu dețineau în realitate suprafețele de pământ declarate. Astfel, printre altele, Pandelică Elena Liliana, Stănaia Cristina Raluca și Dinoiu Leonard Daniel au declarat în mod fictiv că sunt membri ai unor familii de fermieri și că au lucrat mai mult de 50% din timpul de lucru în ferma familiei, cel puțin 12 luni înaintea instalării ca fermier pe cont propriu. În acest fel, Pandelică Elena Liliana, Dinoiu Leonard Daniel și Stănaia Cristina Raluca au obținut în mod injust suma de 324.246 lei", susţin procurorii DNA.

"În perioada 2011-2016, pe lângă obținerea de fonduri europene prin Măsura 112, inculpații Pandelică Elena Liliana, Stănaia Cristina Raluca și Dinoiu Leonard Daniel, cu complicitatea primarului localității Obârșia de Câmp, inculpatul Stănaia Florea, au obținut de la APIA - Centrul Județean Mehedinți fonduri europene, în cadrul schemei unice de plată pe suprafață, utilizând, pentru susținerea cererilor, adeverințe emise de Primăria Obârșia de Câmp și tabele ce cuprindeau persoanele de la care arendaseră terenurile și suprafețele aferente, arendatori care nu recunosc încheierea respectivelor contracte. Schema de plată unică pe suprafață reprezintă acordarea unei sume stabilite pe hectar plătibilă o dată pe an, decuplată total de producție (necondiționat de obținerea de producție). O parte din documentele false, depuse de inculpați la A.P.I.A. (contracte de arendă, adeverințe, etc.), au fost puse la dispoziție de către Stănaia Florea, în calitate de primar al comunei. În acest fel, s-a obținut injust suma de 882.244 lei, aferentă cererilor de finanțare în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, depuse de cei trei inculpați, rude ale primarului", mai arată Direcţia Naţională Anticorupţie într-un comunicat de presă.

"În vederea recuperării prejudiciilor, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.)a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 324.246 lei, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Mehedinți a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma totală de 882.244 lei, la care se adaugă accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere calculate până la achitarea integrală a prejudiciului. În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", se mai precizează în comunicatul DNA.

Back To Top