Categorie: Știri naționale

Sătui să aştepte după statul român şi Compania Naţională de Investiţii, primarii mai multor localităţi din judeţele Braşov şi Sibiu au semnat o asociere, cu intenţia de a atrage împreună fonduri europene. Edilii pregătesc un master-plan estimat la 2 miliarde de euro, prin care să dezvolte regiunea în care se află şi să realizeze inclusiv o şosea de mare viteză care să lege cele două judeţe. Bazele acestei asociaţii, cu 33 de localităţi incluse, au fost puse luni, în prezența comisarului european pentru politici regionale, Corina Crețu.

Primarii localităților din Sibiu și Brașov nu mai cred că statul va construi prea curând o autostradă sau un drum expres între cele două municipii reședință de județ. Aceștia au un alt plan: să construiască un drum de mare viteză care să unească Mândra (jud. Brașov) și Șelimbăr (jud. Sibiu), cu bani europeni. Iar în acest sens au anunțat că înființează Microregiunea Țara Făgărașului, elaborând o strategie de dezvoltare a orașelor și satelor de la nord de crestele Făgărașilor pentru valorificarea întregului potențial al zonei, informează site-ul turnulsfatului.ro.

Ideea principală a acestei microregiuni este cooperarea dintre primării și atragerea de fonduri europene pentru proiecte benefice unor zone mai largi, având în vedere că banii de la bugetul central nu vin întotdeauna când e nevoie de ei. În același timp, nici autoritățile din România nu se înghesuie să depună proiecte pentru a cere bani de la UE: conform comisarului Corina Crețu, aproximativ 80% din banii destinați României nu au fost absorbiți, mai arată turnulsfatului.ro.

În total, din microregiune fac parte 33 de localități, dintre care orașele Avrig și Tălmaciu din județul Sibiu și Făgăraș și Victoria din județul Brașov, precum, plus 19 comune din județul Brașov - Beclean, Cincu, Drăguș, Hârseni, Lisa, Mândra, Părău, Comăna, Recea, Șercaia, Șinca, Șinca Nouă, Sâmbăta de Sus, Şoarş, Ucea, Viştea, Voila, Jibert, Ticuş - și 10 din județul Sibiu - Cârțișoara, Cârța, Arpașu de Jos, Porumbacu de Jos, Avrig, Racovița, Turnu Roşu, Tălmaciu, Şelimbăr, Boiţa, Bruiu, Roșia, mai notează sursa citată.

 

Back To Top