Dr. Nicolae Mircea Savu, medic primar radioterapie la Institutul Oncologic din București, i-a transmis o scrisoare deschisă ministrului Sănătății, Sorina Pintea, care vine în completarea protestului declanșat, zilele trecute, de angajații de aici (VEZI DETALII). Medicul avertizează că, din 5 aprilie, există riscul ca institutul să nu mai poată oferi servicii de radioterapie pacienților oncologici, ca rezultat al "acumulărilor în timp a unor grave erori manageriale" și atrage atenția asupra unor informații false propagate în spațiul public, ca reacție la protestul de săptămâna trecută.
„Stimată Doamnă Ministru,
Încep prin a vă spune că sunteți o persoană pe care o stimez, chiar dacă, la fel de sincer, nu pot fi întotdeauna de acord cu afirmațiile sau atitudinea dumneavoastră.
Mă numesc SAVU Nicolae-Mircea și lucrez în Institutul Oncologic «Prof. Dr. Al. Trestioreanu»din București de la 1 noiembrie 1984. Din anul 1987 sunt medic specialist radioterapie, din 1992, medic primar de specialitate și din 1998 doctor în medicină.
În tot acest timp, am încercat să practic în spiritul bunei credințe și să promovez această specialitate medicală, puțin cunoscută pentru omul obișnuit și, din păcate, pentru mulți medici din alte specialități. Deși de o importanță deosebită între disciplinele medicale care cooperează în tratamentul pacientului oncologic, este cea mai vitregită. Am folosit cândva o sintagmă – «Cenușăreasa oncologiei romanești». Asta exprimă starea ei actuală, dar în egală măsură speranța că prin eforturi conjugate o putem transforma în prințesa care merită să fie.
Din păcate, eforturile noastre (îmi permit să lărgesc cercul celor interesați de evoluția radioterapiei cu colegi de Institut și prieteni de-o viață, inclusiv din alte discipline medicale, elevi, pe care i-am considerat întotdeauna frații mei mai mici, cu care mă mândresc, colegi din alte specialități medicale) nu au fost încununate de succesul la care am sperat. Soluția, pe care am susținut-o tot timpul, este un program de restructurare a radioterapiei, inițiat și protejat printr-o inițiativă legislativă, care să-şi propună ca obiectiv, într-un interval rezonabil de timp, dotarea fiecărui județ al României cu cel puțin un centru de radioterapie, cu tot ce presupune aceasta – clădiri, aparatura, dar mai ales pregătirea și fidelizarea personalului de specialitate. Dar asta este o altă discuție.
Din păcate, ne aflăm în Institutul Oncologic din București într-o situație de o gravitate fără precedent. Riscăm că începând cu 5 aprilie să nu mai putem oferi servicii de radioterapie pacienților oncologici. Este rezultatul acumulărilor în timp a unor grave erori manageriale. Declarațiile dumneavoastră din spațiul public arată că sunteți oarecum la curent cu situația, dar arată, fără echivoc, că ați fost și sunteți în continuare victima unei mistificări. Vă asigurăm că vă putem oricând pune la dispoziție documente care dovedesc afirmațiile noastre (spun «noastre» pentru că nu e vorba de o toană personală, ci sunt exponentul unui grup).
Înainte de a emite păreri în media, o minimă prudență ar fi trebuit să vă oblige să ne ascultați. Dacă ați fi venit în mijlocul nostru, (și să știți că v-am așteptat), ați fi văzut pe feţele celor care protestau (vă rog să mă credeți că-i cunosc pe toți, până la unul), desigur îngrijorare, dar mai ales revoltă. Își doresc lucruri omenești – să nu mai fie mințiți, să li se răspundă la «Bună ziua», să nu mai fie amenințați, să dispară bisericuțele și informatorii, munca lor (grea și importantă) să fie prețuită, să găsească un partener real de dialog în rezolvarea problemelor.
Afirmați că «acolo există și alte interese». Acesta este și sentimentul nostru, cel puțin în ultimii aproximativ doi ani. Dar dacă, în afara interesului de a ne face meseria, există și altele, poate n-ar fi rău să știm şi noi. «Să se facă dreptate, măcar de-ar fi să cadă cerul» afirmau stoicii în urmă cu aproape două mii de ani. Valorile lor fundamentale erau demnitatea și adevărul. Cam departe de cazul în speță, vă spun drept.
Și încă ceva, ca să nu uit. Propagarea de informații false în media cade sub incidența legii. Iar dacă aceste se referă la domeniul nuclear (bunăoară afirmația «am vorbit la CNCAN și rămâne un singur aparat fără autorizație», apărută pe canale de știri și la radio, probabil în încercarea de a acoperi deficientele de care am pomenit), există riscul unui dosar penal.
Poate încă nu e târziu …”, i-a transmis dr. Savu ministrului Sănătății, în scrisoarea deschisă publicată de evz.ro.