Categorie: Știri naționale

O destinație aleasă deseori și de Prahoveni, datorită distanței relativ mici de parcurs, Brașovul va avea, de luna viitoare, un nou punct de atracție. Aici va fi inaugurat cel mai mare și modern planetariu din țară.

Obiectivul, care este finalizat, a fost prezentat, luni, reprezentanților mass-media, el urmând să fie deschis pentru public luna viitoare, după ce în Consiliul Local va fi aprobat regulamentul de funcționare. Planteraiul, cel mai nou obiectiv de educație și de agrement din municipiul Brașov. Acesta va funcționa în cadrul Grădinii Zoologice, dar ca obiectiv separat, a anunțat Primăria Brașov.

,,Brașovul are cel mai mare și modern Planetariu din țară. Vorbim de o investiție de peste 10 milioane de lei, din bugetul municipiului Brașov, care are rolul de a diversifica modul de petrecere a timpului liber pentru brașoveni și turiști, dar, în același timp, are un rol important în ceea ce înseamnă partea practică a învățământului din Brașov. Sperăm ca acest planetariu să devină o platformă de care să beneficieze elevii din Brașov  la predarea lecțiilor, altfel decât în sala de clasă cu o carte în față, fie că vorbim de lecții despre explorarea spațiului sau lecții despre flora și fauna dintr-o anumită parte a globului. În prima ședință a Consiliului Local vom propune și tarifele pentru Planetariu, astfel încât acesta să devină operabil în cel mai scurt timp”, a declarat primarul George Scripcaru. 

Potrivit directorului Zoo Brașov, Alin Pînzaru, planetariul de la Brașov este nu numai cel mai modern și mai mare din România, cu aproape de două ori numărul de locuri al următorului clasat, ci și singurul planetariu din Europa aflat în incinta unei grădini zoologice.

Planetariul oferă posibilitatea vizionării de proiecții cu efect 3D și rezoluție 4K, dar și a prezentărilor și conferințelor în scop educativ. De altfel, municipalitatea dorește să faciliteze accesul copiilor școlari în planetariu, pentru efectuarea lecțiilor de științele naturii. Proiecțiile sunt recomandate copiilor cu vârsta peste 6 ani și pot viza o gamă foarte largă de subiecte, de la corpurile cerești sau prezentarea spațiului și expedițiilor spațiale până la simulări ale unor momente istorice (de exemplu, erupția Vezuviului și efectele sale asupra orașului roman Pompeii), ale unor fenomene naturale (de exemplu, un tsunami), explorarea oceanelor, viața plantelor sau a animalelor etc., mai anunță administrația locală.

Valoarea investiției s-a ridicat pe peste 10 milioane de lei, din care 2,43 de milioane a costat construirea clădirii, iar 8,2 milioane amenajarea planetariului construit un planșeu de beton de peste 300 de m.p., în stil amfiteatru, cu o înclinație de 23,5 grade (aceasta este și axa de înclinare a Pământului), pentru a da senzația de profunzime.

Foto: Primăria Brașov

Back To Top