Categorie: Știri naționale

Serviciul de presă al Vaticanului a anunțat că Papa Francisc a promulgat decretul privind beatificarea a șapte episcopi greco-catolici din România, prigoniți de regimul comunist.

Decizia de beatificare a celor șapte episcopi români greco-catolici încheie o procedură care a durat 25 de ani, iar slujba de la Blaj, care va avea loc duminică, pe 2 iunie, va reprezenta punctul central al vizitei pe care Suveranul Pontif o va face în România în luna mai, au declarat surse clericale pentru Radio Europa Liberă. Acesta va fi un gest de recunoaștere a sacrificiului înalților ierarhi, dar și al multor preoți de rând, care au fost supuși prigoanei comuniste.

Cauza de beatificare a debutat în 1994, iar în aceste zile procedura de verificare a documentelor și de dezbatere în toate forurile Vaticanului s-a încheiat.

Potrivit decretului, vor fi beatificați Valeriu Traian Frențiu, episcop de Oradea și decan de vârstă al grupului de episcopi uniți martiri, Vasile Aftenie, episcop vicar la București, Ioan Suciu, care a fost episcop la Blaj și administrator apostolic ăn timpul comunismului al Mitropoliei Blajului. De asemenea, vor fi beatificați Tit Liviu Chinezu, consacrat episcop în clandestinitate, Ioan Bălan, episcop de Lugoj, Alexandru Rusu, episcop de Maramureș, și cardinalul Iuliu Hossu, episcop de Gherla, „uciși din ură față de credință între 1950 și 1970”, se arată în decretul Papei, citat de Radio Europa Liberă.

Vasile Aftene, episcop vicar la București, a fost primul dintre episcopii arestați, care a murit, la vârsta de 51 de ani, în timpul anchetelor Securității, la spitalul închisorii Văcărești, în noaptea de 9 spre 10 mai 1950.

Valeriu Traian Frențiu, episcop de Oradea, a murit la Sighet, la vârsta de 77 de ani, la 11 iulie 1952.

Ioan Suciu, administrator apostolic al Mitropoliei Blajului, a murit de foame, tot la Sighet, la vârsta de 46 de ani, la 27 iunie 1953.

Tit Liviu Chinezu, hirotonit episcop în clandestinitate, mort, de asemenea la Sighet, la 51 de ani, la 15 ianuarie 1955.

Ioan Bălan, episcop de Lugoj, a murit la 79 de ani, la mănăstirea Ciorogârla, unde fusese internat cu domiciliu obligatoriu, la 4 august 1959.

Alexandru Rusu, episcop de Maramureș, a murit la 79 de ani, la 9 mai 1963, în închisoare, la Gherla, unde ispășea o condamnare pe viață, primită în 1957.

Iuliu Hossu, devenit cardinal „in pectore” (în taină) în tipul pontificatului Papei Paul al VI-lea. Episcop de Cluj-Gherla, a murit la 28 mai 1970, la Spitalul Colentina, adus de la mănăstirea Căldărușani, unde fusese internat cu domiciliu obligatoriu.

Papa Francisc I va vizita, în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, oraşele Bucureşti, Iaşi, Blaj şi Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc.

În contextul acestei vizite, la nivelul conducerilor instituțiilor din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională - MApN, MAI, SRI, SIE, STS şi SPP - a fost constituit Comandamentul Operativ Național „Vizită Papa Francisc I - 2019”.

Back To Top