Categorie: Știri naționale

Ministerul Sănătății a transmis recomandări către autorităţile locale, să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile. De asemenea, specialiștii din cadrul MS atenționează populația și a lansat o campanie de informare a cetățenilor cu privire la modalitățile de prevenire a infectării cu West Nile.

 

 Medicii le recomandă cetățenilor să se protejeze prin evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, utilizarea substanţelor repelente de ţânţari, montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţânţarilor, limitarea deplasărilor zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă persoanele care prezintă  febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături și erupţii cutanate sunt îndrumate să se prezinte de urgență la medic.

În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea, la infectarea cu West Nile, rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică și slăbiciunea musculară.

Supravegherea privind infecţia cu virusul West Nile a debutat încă din luna iunie şi până în momentul de faţă nu au fost raportate cazuri în ţara noastră, informează MS. Autoritățile din Sănătate le recomandă, însă, primăriilor, să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

În România au fost semnalate 43 de specii de ţânţari, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” și citate de HotNews.

Back To Top