Categorie: Știri naționale

Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii care modifică și completează unele acte normative în materie electorală, noutățile vizând modul în care se va desfășura votul în secțiile organizate în străinătate.

 

„Promulg astăzi, aici, acum legea care ar trebui să le asigure românilor din străinătate posibilitatea să-şi exercite dreptul de vot fără să mai fie nevoiţi să aştepte ore în şir la coadă şi fără să se teamă că nu vor putea să voteze până la închiderea urnelor”, a spus Iohannis.

Legea introduce votul anticipat, permite votul prin corespondenţă şi, a mai punctat șeful statului, reprezintă „un prim pas menit să creeze condiţii pentru exercitarea acestui drept de către toţi cetăţenii aflaţi la rând şi în secţia de votare chiar şi după ora 21:00”.

Iohannis le-a cerut Guvernului, MAI, MAE şi AEP să aplice și să urmărească organizarea în bune condiţii a votului, inclusiv în străinătate.

Legea prevede prelungirea duratei de vot la trei zile - vineri, sâmbătă şi duminică - pentru românii din diaspora. Vineri se va vota între orele locale 12.00 - 21.00, iar sâmbătă şi duminică între orele 7.00 - 21.00.

Totodată, conform noilor reglementări, alegătorii care la ora 21.00 se vor afla în sediul secţiei de votare și cei care se vor afla la rând, în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, își vor putea exercita dreptul de vot.

Back To Top