Categorie: Știri naționale
protest_bucurestiPresa internaţională a consemnat în detaliu evenimentele derulate în ultimele 24 de ore în România. Agenţii de presă, ziare şi posturi de televiziune au oferit azi cititorilor din toată lumea radiografii exacte ale situaţie înregistrate ieri la Bucureşti.

Citiţi, mai jos, câteva pasaje din observaţiile presei internaţionale despre situaţia din România.

Reuters: este improbabil ca revenirea lui Arafat să ofere satisfacţie miilor de români care protestează în stradă de mai multe zile şi se pregătesc să continue. Protestele de marţi din Bucureşti au fost în general paşnice, iar miercuri sunt preconizate şi mai multe mitinguri, potrivit oficialilor.

BBC: Raed Arafat a declarat că revenirea sa în funcţia de la minister "nu este cauzată de presiunea străzii", dar el le-a mulţumit susţinătorilor săi şi a făcut un apel la evitarea violenţelor.

Al Jazeera: demisia forţată a lui Arafat a scos mii de oameni în stradă în semn de sprijin, dar mulţi şi-au exprimat furia faţă de clasa politică în general, măsurile dure de austeritate şi corupţie.

CNN: Raed Arafat a fost reinstalat în funcţie, dar protestele continuă. Protestele continuă totuşi în România, unde mii de persoane au ieşit pe străzi cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi organizarea de alegeri anticipate.

Publicaţia franceză Christian Science Monitor: protestele din România au scos la suprafaţă anii de furie cauzată de stagnarea economică şi de corupţia autorităţilor.
Marţi, protestatarii au continuat să ceară demisia preşedintelui. Percepţia unei elite politice şi economice autoritare şi corupte, care s-a schimbat prea puţin după comunism, a exacerbat frustrarea publicului.

Le Monde: Acţiunile de protest din România, chiar dacă nu sunt foarte ample, constituie „un şoc" într-o ţară a cărei societate civilă părea afectată de apatie. În timp ce criza şi rigoarea par să fi asomat societatea română, manifestaţiile din ultimele zile arată că exasperarea socială a atins un prag critic. Preşedintele Băsescu, a cărui rată de popularitate este la cel mai scăut nivel, a rămas ciudat de tăcut, lăsându-i cuvântul mediatic premierului Boc.


Back To Top