Categorie: Știri naționale

RISE PROJECT a publicat, miercuri, o nouă anchetă, analizând metodele prin care corporațiile interferează cu procesul legislativ, chiar pe culoarele Parlamentului, după cum acuză jurnaliștii.

 

Estimările arată că bugetul de stat a pierdut anul trecut aproape 180 de milioane de euro din cauza accizarii preferențiale, susțin jurnaliștii de la Rise Project. De exemplu, arată aceștia, Philip Morris s-a opus recent unui amendament la Codul Fiscal, care propunea creșterea accizelor la tutun încălzit și care nu a trecut de plenul Camerei Deputaților după ce corporația a trimis o scrisoare președintelui PSD, Marcel Ciolacu. De asemenea, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, pesedistul Florin Buicu, care a interacționat și el cu Phillip Morris, a votat constant împotriva proiectelor de taxare egală.

Numai suma pierdută de România anul trecut, din taxarea preferențială a țigărilor cu tutun încălzit față de cele clasice, ar fi fost de ajuns pentru construirea a cinci spitale precum cel realizat de Asociația “Dăruiește Viață”.

Rise Project arată că produsele din tutun încălzit sunt taxate la noi de cinci ori mai puțin decât țigările clasice. Noul amendament, care ar fi putut să reducă semnificativ această diferență, nu a fost votat nici de pesediștii din comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci, desi el fusese depus de deputați PSD.

Citiți întreaga anchetă pe riseproject.ro.

 

Foto: ehf.org.il

Back To Top