Categorie: Știri naționale

Proiectul metodologiei pentru aplicarea Legii mirosurilor (VEZI DETALII) a fost lansat în consultare publică de Ministerul Mediului.

 

Proiectul, care poate fi consultat AICI, cuprinde metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv și conținutul planului de gestionare a disconfortului olfactiv pentru activitățile care pot crea disconfort olfactiv.

În iulie, Parlamentul a adoptat prevederile cunoscute ca ,,Legea mirosurilor’’, obiectivul fiind “întărirea coordonării în cadrul procedurilor de reglementare dintre autoritatea publică pentru sănătate și autoritatea publică pentru protecția mediului”. În baza noilor reglementări, vor putea fi impuse condițiile de funcționare pentru respectarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației pentru proiectele sau activitățile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidențiale. Metodologia este destinată pentru evaluarea și gestionarea la nivel național a mirosurilor care provoacă efecte neplăcute și inacceptabile, respectiv în evaluarea riscului asupra stării de sănătate în funcție de agentul cauzal și determinarea măsurilor aplicabile în vederea diminuării disconfortului olfactiv. Documentul se adresează atât operatoriilor economici/titularii activităților care pot genera disconfort olfactiv, cât și autorităților administrației publice centrale și locale și publicului.

“Planul de gestionare a disconfortului olfactiv se elaborează și se pune în aplicare de către operatorii economici/titularii activităților care pot genera disconfort olfactiv. De asemenea, autoritățile administrației publice locale trebuie să prevadă la elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv”, a informat Ministerul Mediului.

Inițiativa legislativă cunoscută ca Legea mirosurilor a fost susținută și promovată și de Dan Rădulescu, deputat de Prahova în mandatul 2016 – 2020 (VEZI DETALII).

Back To Top