Categorie: Știri naționale

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, imediat după preluarea mandatului, ce se va întâmpla cu  alocațiile pentru copii și salariul minim, anunțând totodată și intenția modificării Indicelui Social de Referință, în funcție de care se calculează mai multe beneficii.

 

Metoda de calcul pentru stabilirea creşterii salariului minim pentru anul viitor se modifică, astfel că salariul minim va creşte cel puţin raportat la rata inflaţiei. Anunțul a fost făcut de noul ministrul al Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan. “În privinţa salariului minim, şi discuţia din cadrul ministerului, dar şi discuţia cu domnul prim-ministru Florin Cîţu a subliniat faptul că acesta trebuie să crească cel puţin raportat la rata inflaţiei. Aşadar este un lucru pe care deja îl vom lansa în transparenţă, în dezbatere publică, astfel încât să putem să legiferăm această decizie. Decizia va aparţine într-un final Guvernului, cert este că propunerea este ca această majorare să se facă cel puţin cu rata inflaţiei. V-am spus doar principiul, urmând ca în şedinţa de Guvern să fie anunţate toate detaliile. Această modificare în calculul salariului minim evident că va duce la o majorare a salariului minim brut", a afirmat Raluca Turcan, citată de Agerpres. Modificările ar putea fi valabile din ianuarie.

Tot pentru începutul anului 2021 este programată o creștere cu 20% a alocațiilor pentru copii. "Suntem în cadrul ordonanţei de urgenţă adoptate de Guvernul Orban, deci Guvernul precedent, şi de la 1 ianuarie cu siguranţă alocaţiile vor creşte cu 20% şi, de asemenea, în momentul în care legea se va reîntoarce la Parlament vom definitiva cadrul legal cu privire la majorarea alocaţiilor pentru copii", a precizat Raluca Turcan.

De asemenea, "în privinţa Indicelui Social de Referinţă, care nu a mai crescut din anul 2015, putem să afirmăm că există decizia de a creşte acest Indice Social de Referinţă, dar creşterea aceasta trebuie să se facă nu într-o cheie electorală, aşa cum a fost votată legea în Parlament, ci în urma unei dezbateri reale şi voi propune acest lucru membrilor Cabinetului în momentul în care trebuie să ne pronunţăm pe acest subiect", a afirmat Raluca Turcan, citată de Agerpres.

În funcție de ISC sunt calculate mai multe ajutoare. La nivelul acestuia se raportează prestaţiile băneşti - cu excepţia indemnizaţiei de şomaj - suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj în vederea încadrării în muncă a anumitor categorii de persoane.

Back To Top