Categorie: Știri naționale

CNS Cartel ALFA a anunţat public că începe protestele în stradă faţă de măsurile adoptate sau anunţate de Guvern, reclamând în primul rând îngheţarea slariilor bugetarilor şi a pensiilor, creşterea mică a salariului minim şi blocarea legii dialogului social. Programul acţiunilor debutează joi, cu o caravană care începe în Baia Mare şi se încheie în Capitală, trecând şi prin Prahova, unde urmează să aibă loc o pichetare a sediului Prefecturii.

 

"Motivele care stau la baza acestei decizii sunt:

Politica de austeritate în domeniul salarizării:
1. salariul minim garantat în plată crescut cu doar 41 lei net. În stabilirea acestei modificări arbitrare a salariului minim guvernul a negat propria formulă de calcul, de asemenea ignorând legislația în vigoare;
2. înghețarea unor drepturi salariale, deși piața muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a UE[1], iar în ceea ce privește cosul brut al orei de muncă este la 35% din media UE;
3. înghetarea creșterii pensiilor și lipsa justitței sociale în sistemul de pensii;

Blocarea modificarii actualei legi a dialogului social, L62/2011:
- Deși proiectul de modificare a Legii 62, elaborat cu consultarea partenerilor sociali în ultimii cinci ani se află în faza de raport final, adoptarea ei trenează și nu este asumată de actuala coaliție de guvernare.
- Lipsa posibilitatii efective de negociere a contractelor colective de muncă sectoriale sau la nivel național. Blocarea negocierii la nivel de sector în ultimii 10 ani a condus la aplatizarea grilei salariale și alinierea salariilor la nivelul salariului minim sau puțin peste, un nivel care nu permite lucrătorilor un trai demn din munca lor. În distribuția salariilor din România regăsim 1,6 mil lucrători cu normă întreagă la nivelul salariului minim, însă ceea ce este și mai îngrijorător, jumătate din totalul lucrătorilor au salarii sub 2700 lei brut, valoarea care depăște cu foarte puțin salariul minim). Negocierea colectivă, prin contractele colective de muncă, este singurul instrument care poate conduce la o așezare echitabilă a salariilor în funcție de calificări, experiență și alte criterii, iar acest instrument este inutilizabil din cauza piedicilor legislative din Legea 62/2011.

Politica fiscală care dezavantajează lucrătorul (43,5% taxe sociale și impozit, față de de 2,45% angajator (pe bază de obligații internaționale), distribuirea inechitabilă a creșterii economice: 52% către capital și cca 38% către lucrători, cu mult mai jos decât media UE, de 47,8% către lucrători.

Lipsa respectului față de legislația în vigoare a guvernului și partidelor politice parlamentare din coaliție, ex.:
- Nerespectarea prevederilor legii cosului minim de trai decent (în declarații și program de guvernare) în stabilirea salariului minim garantat în plată, cât și a prevederilor salariului minim european;
- Blocarea în Parlament a OUG 79/2017 (transfer taxe de la angajator către lucrător), drept care numeroși angajatori în continuare nu fac modificarea creșterilor salariilor brute", a anunţat CNS Cartel ALFA într-un comunicat de presă transmis astăzi.

Programul de acțiuni debutează în această săptămână, joi, 14 ianuarie, cu Caravana drepturilor sociale, mai anunţă sindicaliştii. Caravana pornește de la Baia Mare, unde va avea loc un miting în fața prefecturii cu participarea sindcatelor locale, iar apoi, pe traseul spre București, se va opri în orașele Targu Mureș, Brașov și Ploiești, unde de asemenea vor avea loc acțiuni în fața prefecturilor, cu participarea sindicatelor din zonă. În București, caravana se va îndrepta către Administrația Prezidențială, cu o acțiune programată pentru data de 18.01, ora 10.00. În următoarele două zile, protestul se mută la sediul partidelor politice din arcul de guvernare (19.01) și Ministerul Finanțelor Publice (20.01)

Manifestațiile continuă până la sfărșutul lunii februarie cu acțiuni zilnice de pichetare la nivelul prefecturilor județene, în cascadă, sau a sediilor Ministerului Muncii și Justiției Sociale (22 și 29 ianuarie, 4, 11 și 19 februarie), Ministerului Finanțelor Publice (20, 26 ianuarie și 2, 9, 15 februarie) și a sediiilor partidelor de guvernare: PNL, USR+Plus, UDMR (19 ianuarie și 10, 17 și 24 februarie) în București, a mai anunţat CNS Cartel ALFA.

Back To Top