Categorie: Știri naționale

Tragedia de la Spitalul Piatra Neamț, unde 10 persoane au murit într-un incendiu izbucnit la Terapie Intensivă, s-a repetat, vineri dimineață, de această data la Institutul “Matei Balș” din Capitală. Patru pacienți internați aici și-au pierdut viața.

 

Secretarul de stat în MAI, dr. Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat că apelul la 112 a fost făcut la ora 05:05 a fost apelul la 112, iar la 05:13 a ajuns primul echipaj care a anunțat care este situația la locul evenimentului. Un minut mai târziu a fost declanșat planul roșu de intervenție. În total, 38 de echipaje de prim ajutor au fost mobilizate. Coordonatorul echipei medicale, dr. Bogdan Opriţa, a precizat că la faţa locului au acţionat, de asemenea, şase echipaje de terapie intensivă mobilă şi cinci autospeciale de transport personal şi victime multiple, scrie Agerpres.

Patru persoane au murit în urma incendiului. Potrivit fostului manager de la “Matei Balș”, dr. Adrian Streinu-Cercel, este vorba despre pacienți Covid care se aflau în stare medie spre severă.  “Toţi pacienţi care sunt internaţi au nevoie de oxigen, erau conectaţi la oxigen. Starea lor era medie spre severă, tot ce se internează în Matei Balş pacienţii au stare medie sau severă. (...) Clădirea aceea este făcută în 1953 şi a fost refăcută din toate punctele de vedere, inclusiv din punctul de vedere al aprovizionării cu oxigen”, a explicat acesta, pentru News.ro.

Incendiul a fost lichidat în jurul orei 7.30. “"Am reuşit să lichidăm incendiul şi să evacuăm personalul atât de la etajele superioare, cât şi de la parterul clădirii. În afară de cele patru persoane care sunt decedate, celelalte persoane - până la un număr de 102 - au fost evacuate şi transportate către echipajele de prim ajutor şi ulterior către spitalele desemnate. Am avut 24 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 4 autoscări de salvare de la înălţime, patru pentru descarcerare şi 10 microbuze pentru transport persoane", a precizat pentru Agerpres comandantul intervenţiei la faţa locului, colonelul Şchiopu de la ISU București-Ilfov.

42 de pacienţi au fost relocaţi la alte spitale, iar 60 au fost mutaţi în alte pavilioane ale spitalului.

O anchetă este deja în desfășurare.

Tragedia are loc după ce, în noiembrie anul trecut, 10 pacienți au murit în incendiul care a izbucnit la secția ATI-Covid a Spitalului Piatra Neamț.

Update - "La acest moment, la sediul DSU, sunt operaționalizate 2 linii telefonice unde aparținătorii pot afla informații despre noua locație unde au fost relocați pacienții evacuați în urma incendiului de la Institutul Matei Balș din Capitală.

Cele două numere disponibile pentru aparținători sunt:

021.2069398
021.2648515", a informat Departamentul pentru Situații de Urgență. 

Foto: captură digi24.ro

Back To Top