Categorie: Știri naționale

Mihaela Ganea, soția pacientului constănțean care a murit într-un spital din Belgia, a lansat acuzații grave împotriva autorităților române, după decesul bărbatului care a fost transferat după ce a fost plimbat prin trei spitale din România și care a ajuns în Belgia cu patru bacterii și o ciupercă.

 

“Fotografia asta a stat mereu la capul lui în spital. Să-i amintim că suntem mereu lângă el şi că împreună vom reuşi. Pentru că noi aşa am fost mereu, împreună! Am sperat asta până în ultimul moment! Nu am reuşit să-l ţinem lângă noi pentru că Dumnezeu l-a iubit mai mult! Azi (15 februarie n.red.), când nu-mi găseam cuvintele să le spun copiilor mei, că nu m-am putut ţine de cuvânt, să îl aduc acasă pe tati sănătos, mi-am promis ca expresia «mor cu voi de gat» rămâne valabilă! O mână de criminali i-au mâncat şansă de a fi din nou cu noi... Şi, nu vă iert”, a scris Mihaela Ganea pe Facebook, unde a publicat și poza la care face referire.

“Mie îmi pare rău dacă dl. ministru spune că nu există un autor moral. Nu mă interesează ce culoare politică are fiecare ce declară. Eu vă spun doar că nu se întâmplă nimic în România, că a trebuit să ies public ca să-mi strig năduful ca să pot să-l duc acolo. Prea târziu. Regret că nu am ieșit, poate, mai devreme. Dacă pleca vineri, poate se întâmpla să fie bine și nu eram în situația asta astăzi. Pe mine nu mă interesează autorul moral, pe mine mă interesează criminali cu sânge rece care mi-au spus direct în față că au alte priorități. A trebuit să aștept zile în șir, să-l plimb pe soțul meu în toată România, de la un spital la altul, ca să ajungă într-un final într-un spital unde cineva să-și dea interesul pentru el. Doar că a fost prea târziu! Înțelegeți? Mult prea târziu! (…) Eu vă spun sincer, nu cred că s-a apucat nimeni de el, pe motiv că toată lumea aștepta să scape de responsabilitatea asta. Nimeni nu a vrut să-și asume asta. Toată lumea îl pasa, ca să scape mai repede. Doar că acești domni care se ocupau de acest transfer au prelungit asta - că avionul, că nu avionul, când este vorba de viață și de moarte, trebuia să trimită avionul ăla din prima! Ăla cu care a plecat, militar. Nu mă interesa pe mine că a fost scos din reparație, că nu era, mai puțin contează! Soțul meu a murit din acest motiv, pentru că ei, cu sânge rece, se joacă cu viața oamenilor, asta fac, nu-i interesează, calcă pe cadavre. Îi interesează imaginea, ies la televizor și fac declarații de 2 lei! Pentru mine, sunt zero!”, a declarant femeia, pentru Digi 24.

Bărbatul s-a electrocutat și a căzut de la înălțime, pe 20 ianuarie, într-un accident de muncă. Victima a fost dusă la Spitalul de Urgență din Constanța, în stare gravă, cu arsuri pe 70% din corp și cu un politraumatism. A doua zi, medicii au decis transferul bărbatului de 52 de ani la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, după care o comisie de medici a făcut recomandarea să fie transferat în străinătate. Familia a cerut ajutorul unei clinici din Belgia.

În data de 28 ianuarie 2021, misiunea de zbor pentru transferul în Belgia a fost anulată din motive tehnice, conform Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. A doua zi a fost transferat, cu un avion militar al Ministerului Apărării Naţionale, la Centre des Grands Brûlés - IMTR din cadrul Grand Hôpital de Charleroi din Loverval, Belgia.

„Sunt patru bacterii, plus o ciupercă, dar astea sunt detalii. Am vorbit cu familia. E în viaţă, se luptă, l-am operat deja de trei ori. Există un risc minim la nivelul unui picior, dar o să treacă. (…) Mirosea şi era cu nişte comprese direct pe piele, nici măcar o cremă! Au făcut inciziile la fasciotomia de la Constanţa la dreapta, dar n-au făcut în stânga, de aici riscul la nivelul membrului inferior stâng şi restul… El a venit vineri, în fiecare zi i-a fost schimbat pansamentul şi l-am operat de trei ori”, a declarat Ciprian Isacu, medic în Belgia, după preluarea pacientului roman, scrie Adevărul.

"Pacientul a fost adus în stare extrem de gravă la UPU, în cursul serii de 20 ianuarie, cu arsuri pe aproximativ 70% din suprafaţa corpului. O echipa medicală multidisciplinară a intervenit de urgenţă conform protocoalelor de tratament în cazul arsurilor severe. Pacientul a necesitat intubaţie şi ventilaţie mecanică la ATI, a fost stabilizat iar a doua zi (în mai puţin de 24 de ore) a fost transferat cu elicopterul la Spitalul Sf. Spiridon Iaşi, secţia Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri. Până la momentul transferului, s-a efectuat toaletarea plăgilor în blocul operator, au fost recoltate inclusiv culturi bacteriene, conform protocoalelor. Menţionăm că pe mediile de cultură nu s-a dezvoltat floră patogenă", a transmis, la vremea respective, Spitalul Constanța, mai notează sursa citată.

Ministrul Sănătății a trimis Corpul de Control la toate cele trei spitale prin care a trecut pacientul.

Sursa foto: Facebook/ Mihaela Ganea via adevarul.ro

Back To Top