Categorie: Știri naționale
traian_basescu
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut în această seară un discurs adresat populaţiei ţării, conformându-se declaraţiei făcută ieri, când a promis că azi va urma să aibă o „intervenţie cu românii".


Citiţi, mai jos, fragmente din declaraţiile făcute de şeful statului:

- „Astăzi vreau să mă adresez exclusiv românilor din ţară şi de pretutindeni".

- „Astăzi mă adresez românilor, pentru că manifestaţiile din ultima vreme, scandările din stradă din ultimele zile, mesajele de pe Internet, Facebook, mediile electronice, mi-au creat impresia că pt o parte din români s-a creat o ruptură".

- „S-a creat impresia falsă că preşedintele nu-i mai reprezintă pe români şi societatea în relaţia cu instituţiile statului".

- „Aş vrea ca românii să înţeleagă că îmi este extrem de clară situaţia în care se află".

- „Ştiu că măsuri precum creşterea tva, reducerea salariilor i-au făcut să iasă în stradă, ca urmare a traiului greu".

- „E clar pentru mine că prima obligaţie este de a restabili legătura de încredere între mine şi acea parte a populaţiei care şi-a pierdut încrederea în preşedinte".

- „În momentul de faţă ne aflăm în criză. Evoluţiile interne din ultimii doi ani au suprapus peste criză şi măsuri extrem de puternice de modernizare a statului".

- „Practic în acelaşi timp, coaliţia susţinută de mine a realizat două lucruri dificile: lupta cu criza, pe de altă parte, procesele de modernizare a ţării, precum legi controversate, Codul Penal, Codul Comercial. Acestea au fost legi destinate să restructureze Justiţia. Diminuarea cu peste 200 000 a bugetarilor".

- „Suntem acolo unde trebuie. În primul rând datorită eforturilor populaţiei, România a ieşit din recesiune. Sper că la sfârşitul lui februarie, statisticile să arate o creştere economică de peste 2%".

- „Marea problemă a populaţie este ce se întâmplă în continuare".

- „Ştiu ce trebuie făcut. Va trebui, ca în parteneriat cu guvernul, să deschidem orizontul de ţară nouă pentru români".

- „Poporul nu se serveşte numai în declaraţii".

- „Vom continua lupta împotriva corupţiei şi a evaziunii fiscale".

- „Avem nevoie de accelerarea programului de autostrăzi Avem nevoie de dezvoltarea agriculturii. Avem nevoie de dezvoltarea turismului".

- „Avem nevoie de oameni politici credibili. Acest lucru nu se poate face decât prin proiecte transparente".

- „Avem nevoie de o lege a sănătăţii. Eşecul proiectului mi se datorează".

- „Nu vreau să spuneţi că preşedintele şi-a prezentat un program de guvernare. Un program de guvernare este mai complex".

- „Acestea vor fi lucrurile pe care le voi susţine în continuare. Ele vor permite crearea locurilor de muncă şi o redistribuire a resurselor către zonele sociale unde avem nevoie".

- „Ştim unde suntem. Ştim ce avem de făcut. Ştim care este orizontul pentru ca la terminarea crizei, România să poate valorifica ieşirea din criza mondială. Vor câştiga acele state debirocratizate şi flexibile".

- „Aş vrea să mai dau o explicaţie pentru etichetări, care mi-au fost atribuite. "Băsescu face dosare". Eu îl voi considera om de rea credinţă pe acela care nu va putea să spună despre ce om politic e vorba şi despre ce procuror. O imagine propagată continuu că DNA-ul este al preşedintelui".

- „Nu există niciun procuror în România care să spună că i-a cerut să facă un dosar. Este sub demnitatea unui preşedinte de a face aşa ceva. Îi rog să fie corecţi, pentru că vorbesc despre Preşedintele României".

- „Dacă aş fi condus eu PDL, ar fi fost mai bine condus".

- „Eu nu conduc Guvernul. Am zis să trecem legi, m-am implicat pentru că ţara avea nevoie, iar cei care îmi recomandă să mă duc pe muntele Găina şi să contemplez, se înşală. Nu aşa procedează un preşedinte".

- „Îndemnul meu este solidaritate. Din criză, ori ieşim toţi, ori niciunul. Odată cu ţara. Ori scoatem ţara din criză, ori dacă nu, salvări individuale nu există".

- „Avem un orizont, avem resurse să trecem cu pagube minime prin această criză, dar trebuie să fim responsabili".

- „Aici aş face o observaţie. Trebuie să accelerăm ce am făcut în ultimii ani. Trebuie să privim către Turcia, către Polonia, Ţările Baltice, pentru că dacă recesiunea se confirmă, zona care va ieşi prima va fi zona non-euro".

- „Aş vrea ca nimeni să nu mizeze pe laşitatea mea în a spune ce este de spus".

- „Este timpul ca Societatea Civilă să revină pentru că locul ei va fi ocupat de neaveniţii care îi vor ocupa locul. Avem o societate civilă timorată, care s-a retras descurajată şi de mine".

- „Nimic nu va mai fi ca înainte de criză. Instituţiile statelor vor trebui să aiba alt tip de relaţii şi se vor implica altfel".

- „Poporul şi-a făcut datoria în criză. Este rândul politicienilor să asigure stabilitatea ţării şi continuarea proceselor de reformă".

- „Sunt comandant de navă şi nu am ratat niciodată destinaţia. Nu o voi face acum cu România".

- „În perioada următoare, voi încerca prin ieşiri publice să le explic, să particip la diverse emisiuni pentru a explica lucrurile pe care va trebui să le facem".

- „Vreau ca românii să înţeleagă că şeful statului ştie ce are de făcut. Am neglijat să comunic şi, uneori, am comunicat prost. Eu pot să lupt multă vreme cu politicienii, dar nu pot lupta cu poporul".

- „Preşedinţii nu demisionează în perioada de criză. Nu voi lua în considerare această soluţie, decât dacă se va dovedi că aceasta este soluţia".

Back To Top