Categorie: Știri naționale

Jurnaliștii sibieni de la Turnul Sfatului au testat mai mulți dezinfectanți comercializați pe piața din România, unde produsele de acest tip au fot la mare căutare de la începutul pandemiei. Rezultatele analizelor au fost șocante.

Turnul Sfatului notează că, din opt substanțe biocide cumpărate aleatoriu, trei s-au dovedit a conține dezinfectanți diluați. De fapt, în unul dintre ele nu exista deloc substanța activă pentru care a primit avizul de punere pe piață.

Jurnaliștii din Sibiu scriu că aceasta a fost cazul unui produs vândut sub eticheta ”Hygienium. Gel antibacterian. Testat virucid”. Potrivit etichetei, gelul respectiv ar fi trebuit să conțină o concentrație de 70% alcool etilic. ”În urma analizei, alcoolul etilic nu s-a identificat în această probă”, a fost constatarea celor de la ICECHIM, citată de turnulsfatului.ro.

În urma testelor cerute de Turnul Sfatului, cei de la ICECHIM au descoperit că respectivul dezinfectant nu conține nici urmă de alcool etilic, asta în condițiile în care limita de detecție a metodei folosită la analiză este de 0,04%. În schimb, în respectivul gel a fost descoperit alcool izopropilic, în proporție de 64,6%. „Alcoolul izopropilic nu se poate folosi fără să fie depus un dosar special pentru moleculele aprobate. Cu alte cuvinte, folosind alcool izopropilic în loc de etilic, cu acel biocid nu mai obții deloc efectul pentru care a fost produs. Dimpotrivă, poate înrăutăți situația, determinând bacteriile să devină tot mai rezistente”, interpretează chimistul citat de publicația din Sibiu

Reprezentanții Grande Gloria Production au mers pe varianta potrivit căreia dezinfectantul cu zero la sută substanță activă nu le aparține și că, cel mai probabil, a fost contrafăcut, din moment ce pe ambalajul achiziționat din mall nu apare numărul de lot al produsului, mai notează sursa citată.

Întreaga anchetă poate fi citită pe turnulsfatului.ro.

"Cred că este un semnal care ne spune că trebuie să începe să investim în laboratoare de referință ale Institutului Național de Sănătate Publică sau ale direcțiilor de sănătate publică și să întărim aceste instituții de control pentru că sănătatea noastră este prioritară", a declarat, luni, potrivit Mediafax, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, ca reacție la dezvăluirile privind dezinfectanții diluați de pe piața din România.

Foto ilustrație (Shutterstock via cen.acs.org)

Back To Top