Aproximativ jumătate dintre tratamentele pentru boli cronice, disponibile in Romania
Categorie: Știri naționale

Alianța Pacienților Cronici din România acuză  că “actuala politică a medicamentului riscă viața pacienților”, arătând că în țara noastră “sunt disponibile jumătate din medicamentele disponibile în celelalte țări europene”.

Conducerea Alianței Pacienților Cronici din România susține că de vină pentru acest lucru este politica medicamentului, amintind că avem cea mai mică alocare bugetară pentru sănătate, politica prețului cel mai mic din UE și o taxă clawback de peste 20% din prețul de vânzare. În acest condiții, numeroase tratamente lipsesc in farmaciilor românești, iar pacienții sunt nevoiți, nu de puține ori, să își cumpere medicamentele din străinătate, suportând coturi foarte mari și fără a beneficia de vreo compensare.

Scrisoarea deschisă a Alianței Pacienților Cronici din România:

“În România sunt disponibile jumătate din medicamentele disponibile în celelalte țări europene. Românii sunt nevoiți să-și aducă medicamentele cu sacoșa din alte țări cu costuri mai mari și fără compensare.

Contrar tuturor declarațiilor făcute de către miniștrii sănătății în ultimii ani, se retrag în continuare medicamente din țara noastră. Acest lucru se întâmplă pentru că avem cea mai mică alocare bugetară pentru sănătate, pentru că aplicăm politica prețului cel mai mic din Uniunea Europeană, pentru că aplicăm o taxă suplimentară  pentru medicamente (taxa clawback) care este de peste 20% din prețul de vânzare al medicamentelor și mai ales pentru că nu facem o reformă reală a sistemului medical.

În ultimele luni, pacienții și medicii ne-au informat de lipsa următoarelor medicamente: Vesanoid, Cecenu, Budenofalk, Climen, Cosentyx  injecții ( Hunedoara), Cyclo-Progynova, Disulone, Ercefurilul, Euthyrox (sunt județe în care nu se găsește), Femoston, Methotrexat  2,5 mg comprimate, Micofenolat 500 mg, Neotigason 10 mg, Nitrofurantoina, Novothyral, Remicade, Salofalk supozitoare și microclisme, Verapamil 40 mg, Anakinra, Dexamethazona  – 1mg, Eritromicina  250 mg flacon injectabil, Prednison 20 mg, Propanolol  LP dw e 160, Madopar HBS.

Așteptăm, de mai mulți ani deja, ca decidenții din sănătate să aibă curajul să abordeze tema medicamentelor lipsă și să vină cu soluții reale de rezolvare a acestei crize de medicamente. Soluții care să nu includă: lista medicamentelor esențiale, media celor mai mici 3 prețuri din UE, importul prin procedura de nevoi speciale. Este clar că aceste măsuri nu au produs efectele scontate și nu au rezolvat criza medicamentelor lipsă, ba dimpotrivă au adâncit mai tare această criză care lasă mulți dintre pacienții români fără acces la tratamentele necesare, vitale.

Alianța Pacienților Cronici din România, APCR, își exprimă încă odată deschiderea de a participa la orice inițiațivă de genul: dezbatere, grup de lucru care ar putea să producă soluții pentru rezolvarea crizei medicamentelor lipsă

Cezar Irimia

Președinte

Alianța Pacienților Cronici din România

 Rozalina Lăpădatu

Vice-Președinte

Alianța Pacienților Cronici din România”

Back To Top