incendiu ati constanta
Categorie: Știri naționale

Update - Raed Arafat a anuţat, vineri, într-o conferinţă de presă susținută la Constanţa, că în Spitalul de boli infecţioase erau 125 de pacienţi la momentul izbucnirii incendiului, dintre care 120 cu coronavirus, 10 aflându-se în ATI. Șapte persoane au murit.

Update - Prim-adjunctul IGSU, Cristian Radu, a anun'at, vineri după-amiază,  că incendiul s-a manifestat la nivelul ATI, pe o suprafaţă de aproximativ 350 de metri pătraţi, în mai multe încăperi pentru pacienţi cu coronavirus în stare gravă. 

Potrivit oficialului, unitatea medicală trebuia să solicite încă din 2007 autorizație de securitate la incendiu, dar acest lucru nu s-a întâmplat. ”Din documentele pe care le-am consultat până la acest moment (...) obiectivul conţine mai multe clădiri care sunt vechi şi, la momentul edificării, nu se supuneau procesului de avizare/ autorizare. A fost ridicate diferite lucrări care, până în anul 2004, nu aveau obligaţia de autorizare. În perioada 2004 – 2007 s-au edificat o serie de lucrări, între care şi parte din acea instalaţie de detecţie şi semnalizare la incendiu şi lucrări stucturale care atrăgeau această obligaţie. (...) Nu există o solicitare prin care să se solicite autorizaţia de securitate la incendiu, deşi acastă obligaţie s-a născut odată cu anul 2007 când au fost recepţionate lucrări care se supun acestei obligaţii legale”, a declarat Radu, citat de News.ro.

Știrea inițială:

Nouă pacienţi au murit într-un incendiu care a izbucnit, vineri dimineață, la Spitalul de boli infecţioase Constanţa. Acesta a afectat secția ATI-Covid, dar întreaga unitate medicală a fost evacuată.

Potrivit pompierilor, incendiul a fost lichidat la ora 10.55, iar spitalele din județ au fost pre-alertate pentru preluarea pacienților.

Autorităţile au anunțat că în spital erau 113 pacienţi internaţi, 10 în Secţia ATI, dintre care nouă au murit.

“Forțele de intervenție au sosit la fața locului în 7 minute. Au fost peste 125 de pompieri care au intervenit cu 50 de mașini de la ISU Dobrogea și din Galați, Călărași, Ialomița”, a declarat prefectul de Constanța.

 “Toți pacienții sunt transferați acum la alte spitale. Este un eveniment nefericit, cauza va fi stabilită de specialiști, trebuie așteptat raportul. După ce se va stabili cauza, vom vedea ce măsuri trebuie dispuse. Strict pe partea medicală, Ministerul Sănătății dispusese în urma controalelor la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța 2 măsuri care trebuiau realizate de spital si au fost realizate. Se referă la achiziția de aparatură. Din punct de vedere medical, planul a fost realizat. Legat de securitatea pe incendii, ISU poate furniza situația, eu nu pot răspunde. În urma incendiului se va întocmi raport ISU cu cauza incendiului”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, potrivit HotNews.

Este al treilea eveniment de acest fel petrecut în România, de la declanșarea pandemiei, după tragediile de la Piatra Neamț și "Matei Balș" București.

Oficialul a admis că o cauză poate fi suprasolicitarea instalațiilor, dar a subliniat că “nu e corect să antamăm o cauză până nu se pronunță specialiștii”.

Foto: IGSU

Managerul unității sanitare a spus în fața jurnaliștilor că „totul funcționa conform legii, toate defecțiunile au fost remediate”. „S-a întâmplat un necaz. Toate actele sunt în regulă, nu era nimic în neregulă. Aveam toate autorizațiile. Rețeaua a fost verificată, nu era nimic în funcțiune în afară de aparatura medicală”, a declarat acesta, citat de HotNews.

Back To Top