terapie intensiva covid
Categorie: Știri naționale

Vicepreședintele Societății Române de Anestezie – Terapie Intensivă a descris situația critică în care au ajuns spitalele Covid din țară. “E iadul în ATI”, spune acesta, în condițiile în care, în toată țara, mai sunt doar trei locuri libere pentru bolnavii Covid în stare critică.

Presiunea atins cote maxime în secțiile ATI-Covid și a ajuns și în Unitățile de Primiri Urgențe, unde se fac eforturi disperate pentru tratarea pacienților care nu mai au loc la Terapie Intensivă. Este situația descrisă, luni, de Dorel Săndesc, vicepreședinte al Societății Române de ATI.

“E iadul în ATI. Secțiile ATI sunt pline ochi, și secțiile UPU sunt pline cu pacienți în stare critică, unii intubați care așteaptă un loc. Suntem o Arcă a lui Noe arhiplină de care se agață cu disperare atâția oameni. Mă tem că acest val nu se va termină imediat, mă tem că vor veni perioade foarte critice. E foarte greu pentru noi să trăim sub acest stres că nu mai poți îngriji oamenii. Ne-am extins pe unde am putut, am încercat să găsim soluții, vedem că parcă au fost în van toate eforturile și că suntem mai rău decât oricând. Epidemiologii spun că e doar începutul, ei arată aceste previziuni sumbre, e foarte dureros. (…) Vor fi situații tot mai dramatice, pentru că nu mai sunt locuri în spitale. Se moare acum din lipsă de resurse, din lipsă de locuri. Mă sună tot felul de oameni cu funcții, politicieni că au pe cineva la urgență. Le spun tuturor că nu sunt locuri și tratăm cât putem în UPU”, a relatat acesta, la Digi 24.

Dorel Săndesc a lansat un îndemn la vaccinare, dând exemplu altor țări care, deși se confruntă cu un număr mare de infectări, au reușit să reducă presiunea pe spitale. “Ne uităm la colegii noștri din țările vest europene, vorbim cu ei, vedem cât de relaxați sunt, cât de puține decese au sau cât de puține cazuri în ATI. Ei au transformat o molima teribilă într-o banală viroză sezonieră. Asta e diferența uriașă, că acolo a devenit o banală viroză sezonieră, deși e aceeași  tulpină. Totul pentru că s-a atins pragul de imunizare colectivă, oamenii se pozitivează și acolo în număr mare, dar nu mai fac forme grave, nu mai e nevoie să se interneze și se ajunge că la o gripă sezonieră, cu strănut și simptome minimale. (…) Am văzut oameni în forme grave cerând cu disperare să fie vaccinați ca să fie salvați, dar nu se mai putea. Sunt prea multe cazuri din acestea cu care ne confruntăm zilnic, de disperări mult prea tardive, când oamenii regretă, mărturisind înainte de a-și da duhul că și-ar fi dorit să fie vaccinați. (…) Așa e natura umană, auzim de tot felul de tragedii și vorbim despre ele, dar cu sentimentul că nouă nu ni se poate întâmpla. Oricui i se poate întâmpla, indiferent de vârstă, de stare de sănătate, de rang. Acum vedem oameni tineri care fac forme foarte grave și mor pentru că sunt nevaccinați, covârșitoarea majoritate a celor care blochează ATI și alte secții sunt nevaccinați”, a declarat acesta, la Digi 24.

1.468 de pacienți Covid erau internați, luni, în secțiile ATI-Covid, ceea ce înseamnă că mai erau doar trei paturi ATI libere pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

Back To Top