Categorie: Știri naționale

Un nou pericol se ivește în contextual pandemiei. Medicii de la Institutului de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București au anunțat că, în ultima lună, au avut șase cazuri de mucormicoză (ciupercă neagră), față de numai 14, în ultimii 15 ani.

„În spital, am avut, în 15 ani, doar patru cazuri de mucormicoză și suntem un centru cu adresabilitate mare. Acum, am avut șase cazuri într-o singură lună. Deci, clar, numărul acestora a crescut simțitor și ne așteptăm în continuare să mai identificăm astfel de cazuri. Mare parte dintre aceștia erau pacienți diabetici, dar am avut și pacienți non-diabetici, care avuseseră tratamente cu doze mari de glucocorticoizi.” conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie, director medical al Institutului de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București, interviu acordat pentru Ro Health Review și Sănătatea.TV.

VEZI ȘI: FOTO: Cum arată plămânii afectați sever de Covid. Mărturia unui medic

Dintre cei șase pacienți diagnosticați cu mucormicoză, patru au avut o evoluție favorabilă, unul a decedat, iar un altul se află la Terapie Intensivă, după ce a fost operat. De regulă, infecția a fost identificată la o lună, o lună și jumătate după ce pacienții s-au vindecat de COVID-19. Medicii spun că vârsta pacienților diagnosticați este în scădere.

Ce este ciuperca neagră (mucormicoza)?

Pe pagina de Facebook Ro Vaccinare se menționează că boala afectează sinusurile, creierul și plămânii. Cele mai frecvente simptome observate la pacienții cu mucormicoză asociată cu COVID-19 au fost durerea facială, ptoza palpebrală, scăderea acuității vizuale și chiar pierderea vederii, afectare sinusală cu risc de extindere cerebrală și pulmonară. Evoluția poate fi fatală în cazul pacientului cu diabet și imunitate scăzută.

Potrivit statisticilor, mucormicoza rinosinuzală are un indice de mortalitaate cuprins între 36 și 40 la sută, în timp ce, în cazul mucormicozei pulmonare, indicele de mortalitate variază între 75 și 100%. De aceea, spun medicii, identificarea precoce a afecțiunii este extrem de importantă, iar inițierea tratamentului este esențială.

Boala nu este contagioasă, ceea ce înseamnă că nu poate fi răspândită în urma contactului cu oameni sau cu animale infectate.

Citiți mai multe pe rohealthview.ro.

 

Back To Top