InfoCons a derulat în această perioadă un studiu în care a determinat cât de „naturală” e pâinea pe care românii o găsesc pe rafturile magazinelor. Studiu a cuprins 50 de produse, iar în 50% din cazuri specialiștii au stabilit că această conține E-uri, până la 7 grame zaharuri/100 g și până la 2,3 grame de sare/100.
Sortimentele de panificație provin de la următorii producători și distribuitori:
- România Hypermarche SA
- Auchan România SA
- Carrefour România SA
- Lidl Discount SRL
- Frontera Trading SRL
- Grewe SRL
- Karamolegos Bakery România SA
- Dobrogea Grup S.A.
- C. Boromir Ind S.R.L.
- Oltina Impex Prod Com S.R.L.
- Velrom S.R.L.
- Smart Food Solutions S.R.L.
- Vel Pitar SA
Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoare:
Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului:
Doar 26% afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea:
- Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție;
- Amestec panificatie într-o proporție cuprină între 7 și 69.4% din compoziție.
Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:
o 14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compozitie
o 4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%
- 4% din produse contin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%
Din punct de vedere al tipului de faina:44% menționează tipul de făină utilizat. Dintre acestea:
o Făina de tip 650 se regăsește în compoziția a 77,27% din produse;
o Făina de tip 1250 se regăsește în compozția a 22, 72% din produse;
o Făina de tip 550 se regăsește în compoziția a 9% din produse;
o Făina de tip 480 se regăsește în compoziția a 5% din produse;
o Făina de tip 1350 se regăsește în compoziția a 5% din produse.
- Din punct de vedere al pasteurizarii:
o 16% din produse au mentionat ca sunt pasteurizate.
- Din punct de vedere al mentionarii provenientei ingredientelelor principale:
o 66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.
Conform datelor culese, 66 % din produsele studiate, nu menționează proveniența ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011. În ceea ce privește produsele alimentare, trebuie puse în aplicare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar. In articolul 26, aliniatul 1 se precizează stabilirea normelor generale și cerințelor „privind indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor specifice ale Union”.
VEZI ȘI: Ciocolată Milka cu mai multe E-uri și Fanta cu mai puțin suc de fructe. Cum se aplică „dublul-standard” la produsele pe care le consumă românii
De asemenea „Articolul 26 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 impune indicarea țării de origine sau a locului de proveniență în cazul în care lipsa acestor informații ar putea induce consumatorul în eroare în ceea ce privește adevărata țară de origine sau adevăratul loc de proveniență a produsului alimentar final în cauză, în special dacă informațiile care însoțesc produsul alimentar sau eticheta în ansamblul ei ar sugera în alt fel că produsul are o altă țară de origine sau un alt loc de proveniență. Articolul menționat urmărește să prevină indicarea unor informații înșelătoare referitoare la produsele alimentare care implică o anumită origine a unui produs alimentar când, de fapt, originea sa reală este diferită.”
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine:
o 50% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 4:
o
8% din produse au în compoziție 4 E-uri;
4% din produse au în compoziție 3 E-uri;
14% din produse au în compoziție 2 E-uri;
24% din produse au în compoziție 1 aditiv;
50% din produse nu au în compoziție E-uri.
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine situația se prezintă astfel:
- 60% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300);
- 48% dintre produsele studiate au avut în componență acid sorbic (E200);
- 40% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282).
E-uri Nr. de produse în care acestea sunt prezente
E300 Acid ascorbic 15 (60%)
E200 Acid sorbic 12 (48%)
E282 Propionat de calciu 10 (40%)
E472e Esteri ai acizilor mono si diacetiltartrici cu mono si digliceridele acizilor grasi 3 (12%)
E471 Mono si digliceride ale acizilor grasi 3 (12%)
E412 Guma guar 1 (4%)
E322 Lecitine din soia 1 (4%)
E300 Acid citric 1 (4%)
E450 Difosfat sodic 1 (4%)
E304 Palmitat de L ascorbil 1 (4%)
Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în pâine
Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.
- Valoarea energetică este cuprinsă între 211 kcal și 406 kcal
- Cantitatea de grăsimi variază între 0.3g și 9.2g
- Cantitatea acizilor grași este cuprinsă între 0.1g și 2.2g
2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regăsesc sau nu acizi grași în compoziția lor
- Cantitatea de fibre se situează între 1.3g și 11.54g
- Cantitatea de proteine se situează între 5.97 și 15.48g
- Cantitatea de glucide se situează între 28.24g și 84.2g
Din punct de vedere al cantității de sare si zaharuri:
- Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0,22g si 7g
2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu zaharuri în compoziția lor
- Cantitatea de sare este cuprinsă între 0,1g si 2.3g
2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție sare
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.