Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Știri naționale
alegeri_urnaInstitutul pentru Politici Publice (IPP) deplânge modul în care s-au adoptat, și de această dată în România - cu numai câteva luni înainte de alegerile parlamentare, modificări substanțiale la nivelul legislației electorale privind modul de alegere a senatorilor și deputaților. Asistăm la o complicitate între partide, prin care cele de la putere profită de această poziţie într-un an electoral, votând un sistem care să le avantajeze în alegeri. La fel ca și în cazul modificărilor aduse tot cu puțin înainte de alegerile locale, ele nu au fost dezbătute public, cu explicarea consecințelor alegerii unuia dintre sisteme.
În fața acestei tentații pe care au avut-o toate partidele la putere de a modifica legislația electorală cu foarte puțin timp înainte să se desfășoare scrutinul, Institutul pentru Politici Publice va propune ca, în contextul dezbaterii proiectului de modificare a Constituției, să se prevadă că orice modificare adusă legislației electorale nu se va putea aplica la scrutinul imediat următor, ci la celelalte.
Criticând absența unei dezbateri publice şi a lipsei implicării societăţii civile (niciun ONG nu fost invitat să participe la ședințele Comisiei de cod electoral!), IPP rămâne consecvent opțiunii sale strategice privind modul de desemnare a aleșilor prin sistem de vot majoritar[1] și consideră, așa cum a explicat public și cu ocazia schimbării sistemului de alegere a primarilor[2], că un sistem electoral corect pentru alegătorii români și eficient în același timp este cel prin care:

*        Opțiunea cetățenilor decide câștigătorul, ei având în sfârşit posibilitatea să voteze cu adevărat candidatul în mod direct (ceea ce actualul sistem nu permite!)
*        Candidaţii vor fi într-o veritabilă competiţie în faţa alegătorilor, nu se vor mai baza pe calcule şi algoritmi prin care să intre în Parlament chiar dacă nu obţin cel mai mare număr de voturi, aşa cum s-a întâmplat la alegerile trecute.
Ne așteptăm ca Partidul Democrat Liberal, chiar dacă nu mai este la putere, să aibă curajul să rămână consecvent în susţinerea sistemului majoritar, mai ales că a și promovat un proiect de lege, deja în vigoare, prin care candidatul la primărie având cel mai bun scor câștigă mandatul dintr-un singur tur.
Fără să îl considerăm un sistem ideal, tot așa cum nici democrația nu este perfectă dar e cea mai bună opțiune pe care o avem, totuși nu împărtășim opinia potrivit căreia sistemul de vot adoptat ieri de Parlament va pulveriza viața partidelor și considerăm că va rămâne, și în aceste condiții, deosebit de important în continuare sprijinul politic/logistic acordat de un partid unui candidat/ales. De aceea le recomandăm partidelor, care consideră astăzi că noul sistem electoral le va slăbi forţa politică, să se concentreze la cum să se mobilizeze în ţară pentru a obţine scorul dorit şi cum să dovedească electoratului că proprii candidaţi sunt mai buni decât cei ai competitorilor.
Atragem însă atenția asupra următorului aspect important: sistemul de vot adoptat ieri pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului nu constituie în sine soluția miraculoasă pentru modernizarea clasei politice și consolidarea sistemului democratic în România, în care relația dintre alegător și ales să fie funcțională. Viața internă a partidelor, modul în care își selectează candidații/reprezentanții nu se tratează exclusiv prin sistemul electoral, ci ține mai ales de:

·         Gradul de democrație internă a partidelor, sistemul de promovare în funcții interne, dar și în funcții publice

·         Criteriile de desemnare a candidaţilor în colegiile electorale

·         Modul de finanțare a partidelor

·         Spiritul civic al românilor - în ce măsură ei devin din ce în ce mai interesați de ceea ce se întâmplă în comunitățile lor și în țară.
Back To Top