• Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor este sărbătorită anual pe 7 iunie, la nivel internaţional, sub egida mesajului „Siguranţa alimentelor: pregăteşte-te pentru ceva neaşteptat”.
• Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) are elaborate planuri naţionale de răspuns în caz de urgenţe privind siguranţa alimentelor, transmite vineri instituţia, cu prilejul Zilei Mondiale a Siguranţei Alimentelor.
Mesajul ANSVSA din acest an atrage atenţia asupra incidentelor privind siguranţa alimentelor şi subliniază importanţa pregătirii pentru a gestiona astfel de incidente, indiferent de gradul lor de severitate. Incidentele privind siguranţa alimentelor se referă la situaţiile în care exista un risc potenţial sau confirmat legat de sănătate, asociat consumului de alimente.
„Un incident alimentar poate să apară datorită unui accident, în mod neintenţionat, urmare a contaminării unui produs sau ca urmare a unei fraude alimentare sau a unui eveniment natural. Incidentele legate de siguranţa alimentelor pot varia de la evenimente minore până la crize internaţionale majore. Pericolele legate de siguranţa alimentelor nu cunosc graniţe, iar o aprovizionare globală cu alimente, din ce în ce mai interconectată, înseamnă ca riscurile prezentate de alimente nesigure pot evolua rapid de la o problemă locală, la o urgenţă internaţională. Deşi pregătirea pentru a gestiona incidentele alimentare necesită eforturi dedicate din partea factorilor de decizie, a autorităţilor pentru siguranţa alimentară, a fermierilor şi a operatorilor din sectorul alimentar, consumatorii pot de asemenea juca un rol activ. Ne amintim cu această ocazie că siguranţa alimentară este o responsabilitate colectivă - fiecare, de la producători la consumatori este inclus şi trebuie să se implice”, transmite ANSVSA într-un comunicat.
Celebrarea acestei zile la nivel internaţional are scopul de a conștientiza, în acest an, impactul negativ al toxiinfecţiilor alimentare sau a altor boli generate de alimente.
În acest context, ANSVSA precizează că are elaborate planuri naţionale de răspuns în caz de urgenţe privind siguranţa alimentelor şi face demersuri pentru a-şi dezvolta permanent capacitatea de supraveghere şi control, astfel încât prin acţiunile sale de prevenire, depistare şi gestionare a riscurilor alimentare să contribuie, în mod substanţial, la protejarea sănătăţii umane.
Recent, instituţia a inaugurat noul sediu al Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară. Prin relocarea şi modernizarea acestui institut se preconizează dezvoltarea capacităţii analitice cu peste 35%, prin creşterea numărului de analize efectuate anual pe domeniul siguranţei alimentare, la aproximativ 28.000 (comparativ cu media ultimilor patru ani, de 20.448 analize).
Pentru situaţiile în care sunt depistate alimente cu risc pentru sănătatea consumatorilor, ANSVSA utilizează Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), instrumentul specific de comunicare şi acţiune rapidă care permite gestionarea în mod eficient şi coordonat al acestor situaţii.
ANSVSA participă, pentru cel de al doilea an, la campania "Safe2Eat", organizată la nivelul Uniunii Europene de Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor.
Campania europeană de responsabilizare a consumatorilor Safe2Eat se axează, în 2024, pe trei teme esenţiale: aditivii alimentari, alergenii şi reciclarea hranei. Campania desfăşurată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) se află la a patra ediţie în Uniunea Europeană și s-a derulat în anii anteriori sub numele de EUChooseSafeFoodm având ca scop conştientizarea siguranţei alimentare în rândul cetăţenilor Europei.
Mai multe pe agerpres.ro
CITEȘTE ȘI: CÂȚI BANI PRIMESC ÎN PLUS ANGAJAȚII ROMÂNI, DUPĂ MAJORAREA SALARIULUI MINIM
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană