Serviciul Român de Informații (SRI) a confirmat marți existența unor conturi false de social media create anul acesta pentru a ataca anumiți candidați la alegerile prezidențiale. Cu toate acestea, SRI a transmis că nu a identificat „elemente de conținut specifice campaniilor de propagandă sau dezinformare orchestrate de actori externi ostili la adresa României”. Declarația a fost făcută de Ioan Chirteș, președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI.
Chirteș a explicat că reacția SRI vine în contextul în care comisia a sesizat publicul despre posibila existență a unor entități care ar putea afecta procesul electoral din România. „Până în prezent nu au fost identificate elemente de conținut specifice campaniilor de propagandă sau dezinformare orchestrate de actori externi ostili la adresa României”, a spus președintele comisiei.
În cadrul analizei, SRI a observat că unele conturi false din mediul online vizează creșterea artificială a popularității unor competitori și lansarea de atacuri împotriva contracandidaților. „Aceste conturi au fost create și activate în acest an, iar activitatea lor este concentrată pe diseminarea de mesaje de denigrare la adresa contracandidaților”, a adăugat Chirteș. Pentru a combate aceste activități, SRI colaborează cu alte instituții naționale pentru a menține securitatea spațiului virtual, aplicând mecanisme din legislația europeană și națională. Chirteș a precizat că platformele de social media urmează să inițieze analize avansate pentru a identifica conturi similare și modelele de comportament asociate acestora, cu scopul de a evalua extinderea rețelelor de troli.
Potrivit SRI, aceste activități nu au afectat securitatea națională
Controversa legată de fermele de troli/boți a izbucnit la finalul lunii septembrie, când candidata USR, Elena Lasconi, i-a solicitat premierului Marcel Ciolacu să investigheze campania online a contracandidatului independent Mircea Geoană. În urma acestei solicitări, premierul Marcel Ciolacu a declarat că mai multe servere dedicate fermelor de boți operează într-o clădire din București, menționând că „Nu e toată clădirea, un etaj într-o clădire. Boți și ferme”.
Pe 4 noiembrie, în timpul unei vizite oficiale în Franța, premierul a afirmat că mai mulți candidați ar putea folosi ferme de boți prin intermediul unor consultanți și a precizat că ministrul Digitalizării va centraliza informațiile și le va prezenta public în perioada următoare. FOTO ilustrativ realizat cu ajutorul AI (Inteligența Artificială)
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană