• În fiecare an, pe 2 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, moment important pentru a atrage atenția asupra nevoii de sprijin, incluziune și acces la servicii adecvate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist (TSA).
• Autismul aduce multe provocări, dar și soluții, ne-au asigurat specialiștii de la Asociația ABA Lifestart Ploiești.
În fiecare an, pe 2 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, moment important pentru a atrage atenția asupra nevoii de sprijin, incluziune și acces la servicii adecvate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist (TSA).
Asociația ABA Lifestart Ploiești se alătură forturilor de conștientizare a autismului. Anda Samson și Cătăliv Vâșcu, doi psihologi comportamentali, ne-au dezvăluit soluții pentru terapie și susținerea psihologică a părinților de copii diagnosticați cu TSA. ABA (analiza comportamentală aplicată) este o ştiintă de sine stătătoare a comportamentului uman, care a dezvoltat tehnici specifice și procese de aplicare sistematică a intervenţiilor bazate pe principiile învăţării cu scopul de a îmbunătăţi comportamentele adaptative și achiziţiile necesare adaptării la mediu.
Ce arată puținele date statistice disponibile
Autismul nu este o boală, ci o tulburare neurobiologică complexă, cu manifestări și niveluri de severitate diferite. Cu toate acestea, diagnosticarea timpurie și intervenția specializată cresc semnificativ șansele de recuperare și integrare în societate.
Datele recente arată o creștere alarmantă a prevalenței autismului la nivel global. Conform Centers for Disease Control and Prevention (CDC), în martie 2023 s-a raportat că 1 din 36 de copii este diagnosticat cu autism.
În România, Institutul Național de Sănătate Publică informează că prevalența TSA în rândul copiilor de vârstă școlară primară ajunge la 14,3%. Cu toate acestea, țara noastră nu dispune încă de o statistică oficială a persoanelor cu autism, iar numeroase cazuri rămân nediagnosticate, ceea ce întârzie intervenția terapeutică esențială.
Tema de anul acesta a Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului
Tema de anul acesta este „Promovarea neurodiversității și a obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU”. Tema evidențiază intersectarea dintre neurodiversitate și eforturile globale de sustenabilitate, arătând modul în care politicile și practicile incluzive pot genera schimbări pozitive pentru persoanele cu autism din întreaga lume și pot contribui la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, conform Organizației Națiunilor Unite.
În 2025, Ziua internațională de Conștientizare a Autismului este organizată de Institute of Neurodiversity (ION), cu sprijinul Departamentului Națiunilor Unite pentru Comunicații Globale.
Semnele autismului
„Primele semne pot fi observate încă din primii ani de viață și includ dificultăți în interacțiunea socială, lipsa contactului vizual, întârzierea limbajului, reacții neobișnuite la stimuli senzoriali, comportamente repetitive și dificultăți în adaptarea la schimbări”, ne-a declarat Anda Samson, analist comportamental BCaBA și președinte al Asociației ABA Lifestart din Ploiești.
Diagnosticarea precoce a autismului este esențială pentru a putea interveni cât mai eficient. „Părinții pot observa și semne precum lipsa răspunsului la nume, evitarea contactului vizual, absența gesturilor sociale și întârzierea limbajului. Pe lângă acestea, copilul face acțiuni repetitive foarte mult timp, se joacă neconform cu jucăriile și face crize atunci când este luat din confortul stimulilor pe care îi preferă”, a mai detaliat specialistul.
Primele semne care ar trebui să dea de gândit părintelui ar putea apărea la vârste foarte mici, chiar de la 9-12 luni.
Asociația ABA Lifestart Ploiești este singurul centru din Prahova cu specialști acreditați în terapia ABA, care lucrează concret cu copiii diagnosticați cu TSA.
Când și cui ne adresăm
Prima vizită a părintelui cu copilul trebuie să fie la psihiatrul pediatru, care va face o evaluare și o diagnosticare a celui mic.
La rândul lui, psihiatrul va direcționa părinții către un psiholog analist comportamental. „Acesta va face o evaluare amănunțită a abilităților copilului pe toate ariile de dezvoltare: limbaj, performanță vizuală, imitație vocală, interacțiune socială, imitație, interesele copilului și multe alte aspecte. Pe baza lor, personalizat, este concepută o strategie terapeutică ce include tehnici speciale care vor ajuta, în timp, dezvoltarea armonioasă pe toate palierele urmărite”, ne-a explicat Cătălin Vâșcu, psiholog clinician, tehnician ABA și psihopedagog de recuperare la Asociația ABA Lifestart Ploiești.
De Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, reprezentanții asociației atrag atenția și asupra importanței „dezvoltării personale a părinților, astfel încât ei să facă față situației și să își găsească resursele pentru a contribui la evoluția armonioasă a piticilor lor. Din acest motiv, noi am deschis servicii de consiliere a părinților, prin care aceștia să poată facă față dificultăților pe care le întâmpină având un copil cu TSA. Părinții și terapeutul trebuie să fie o echipă, motiv pentru care și aceștia au nevoie de sprijin și încurajare, de învățare și ghidare”, a precizat psihoterapeutul.
ABA LifeStart a fost fondată în 2016. Analiștii comportamentali de la centrul de terapie au acumulat peste 17 ani de formare și experiență în domeniul recuperării copiilor cu autism sau alte tulburari de dezvoltare. Numeroși copii au urmat terapiile la ABA Lifestart și recuperarea din TSA sau alte probleme în dezvoltare au fost recuperați cu rezultate excelente, integrați perfect în viața socială și înregistrând chiar perfomanțe la nivel școlar, în olimpiade și pasiunile pe care le-au urmat.
„Ne dorim să păstram pe termen lung echipa competentă din prezent, formată din cinci oameni dedicați. Oameni care se luptă constant să fie cei mai buni atât în recuperarea copiilor. Ne place să avem cele mai faine jucării și materiale educaționale, ca să creștem șansele ca micuții să învețe cât mai multe prin joacă. Pentru că toți învățăm mai eficient dacă o facem în mod distractiv. Nu aveți idee câte lucruri poate învăța un copil când are o jucărie de care e atras!”, ne-a mai spus Anda Samson.
Cei care vor să susțină activitatea asociației ABA Lifestart Ploiești o pot face astfel:
Angajații pot redirecționa cei 3,5% din impozitul pe salariu către cauza noastră (bani care, dacă nu sunt redirecționați către un ONG, sunt reținuți de stat);
Angajatorii ne pot ajuta prin sponsorizare, fară costuri suplimentare pentru angajator. Iar angajatorul are avantajul de a nu mai plăti TVA-ul aferent sumei respective.
Mai multe pe autismploiesti.ro sau ABALifestart Ploiesti pe rețelele de socializare, unde pot găsi online Formularul 230 și detalii despre contul asociației: RO27BTRLRONCRT0424945501.
CITEȘTE ȘI: VIDEO 2 aprilie: Provocările autismului, cu psihologul Anda Samson
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană