Categorie: Știri naționale

cedo„CSM aruncă în derizoriu independenţa şi calitatea actului de justiţie din România", afirmă Institutul pentru Politici Publice, prin intermediul unui comunicat de presă, criticând avizul favorabil al CSM dat lui Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general. Niţu este susţinut de premierul Victor Ponta pentru ocuparea acestei funcţii, primind aviz favorabil din partea CSM, după ce aceeaşi instituţie constatase, cu câteva luni în urmă, că Niţu este incompetent pentru a conduce Parchetul General. IPP consideră că „membrii Consiliului ştiu că există în sistem oameni de calitate care ar fi putut să ocupe cu succes această funcţie, însă au ales să se predea în faţa numirilor politice"

"Prin avizul pozitiv dat în cazul unora dintre candidaţii la funcţiile cele mai înalte în sistemul judiciar românesc - şi ne referim aici în special la funcţia de Procuror General (pentru care majoritatea a exprimat aviz favorabil) - Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) discreditează grav, încă o dată, credibilitatea şi independenţa justiţiei din România şi afectează, în mod ireparabil, încrederea publicului în Consiliu", îşi exprimă opinia Institutul pentru Politici Publice.

„Institutul pentru Politici Publice (IPP) a luat act cu stupoare de votul dat în data de 9 mai de membrii CSM, vot care sfidează practic opinia publică prin numirea - în cea mai înaltă funcţie din Parchetul General - a unui procuror a cărui activitate/prestaţie (despre care publicul şi-a format o părere cu prilejul imaginilor transmise de la precedenta audiere a candidatului), în opinia IPP, nu îl califică să ocupe respectiva poziţie.

Acelaşi procuror, cu doar câteva luni în urmă, primise aviz negativ în urma unor erori elementare comise în timpul audierilor, repetate de altfel cu ocazia audierii de ieri din Consiliu. Remarcăm faptul că, între timp sistemul judiciar şi decidenţii României nu au depus niciun efort pentru a lărgi baza de selecţie a viitorului Procuror General astfel că acelaşi Niţu (cu o credibilitate deja afectată în acest moment) a devenit, din nou, candidatul propus de Guvern (Ministerul Justiţiei) pentru funcţia menţionată.

Este inacceptabilă atitudinea CSM care, în loc să fie garantul independenţei, obiectivităţii şi, în esenţă, al calităţii actului de justiţie în România (respingând orice tentativă a clasei politice de a promova în funcţii persoane care nu se bucură de credibilitate şi nu s-au remarcat prin activităţi deosebite până în prezent), se comportă ca o masă de manevră dispusă oricând la compromis cu politicul.

IPP apreciază ca extrem de grav semnalul dat de la vârful sistemului judiciar prin votul indulgent al CSM pentru funcţii cheie din justiţie şi anticipează disfuncţii majore în funcţionarea în continuare a parchetelor sub o conducere căreia îi lipsesc autoritatea morală şi, din ceea ce opinia publică constată, şi cea profesională la nivelul importanţei funcţiilor pentru care s-a susţinut concurs în aceste zile. Gestul CSM, mai ales în cazul Niţu, este cu atât mai condamnabil cu cât membrii Consiliului ştiu că există în sistem oameni de calitate care ar fi putut să ocupe cu succes această funcţie, însă au ales să se predea în faţa numirilor politice", se încheie comunicatul IPP.

CSM a emis avizul pozitiv pentru Tiberiu Niţu propus de Victor Ponta pentru funcţia de procuror general. CSM a constat că Tiberiu Niţu a îndeplinit toate exigenţele pentru a ocupa funcţia de procuror general.

"Secţia pentru procurori reţine că domnul Tiberiu Niţu a avut o serie de de iniţiative în modernizarea managementului Ministerului Public, a demonstrat receptivitate la criticile formulate formulate de Secţia pentru procurori cu ocazia interviului din 22 noiembrie 2012, constatându-se totodată disponibilitatea sa de a colabora cu întreaga echipă propusă de ministrul justiţiei pentru conducerea Parchetului General, DNS, şi DIICOT" – CSM.

Evaluarea CSM din 2012: Niţu are un autocontrol scăzut şi nu rezistă la stres

După prima audiere din CSM din decembrie 2012 Tiberiu Niţu a primit aviz negativ. În motivarea avizului negativ membrii secţiei de procurori îl caracterizau pe Niţu drept incompetent pentru a conduce Parchetul General.
În raport se menţiona că Niţu nu cunoaşte noile coduri de procedură penală că nu a prezentat soluţii concrete. Audierea sa de pe 8 mai nu a fost diferită faţă de cea din decembrie, scrie gandul.info.

Planul de management în linii mare a fost acelaşi cu cel din decembrie 2012. În decembrie anul trecut CSM spune despre Niţu că are un autocontrol scăzut. "Din desfăşurarea interviului, s-au sesizat în privinţa candidatului un autocontrol scăzut, o rezistenţă scăzută la stres, irascibilitate, o scăzută capacitate de mobilizare şi adaptare la interviu, precum şi o spontaneitate redusă", se arată în evaluarea CSM

CSM 10 mai 2013: Niţu are calităţile necesare pentru funcţia de procuror general

Tiberiu Niţu a fost reabilitat în întregime de către CSM. Dacă în urmă cu jumătate de an CSM considera că Niţu nu este apt să conducă Parchetul General acum aceeaşi instituţie are numai cuvinte de laudă la adresa canidatului propus de Ponta.

"Având în vedere aspectele mai sus prezentate, Secţia pentru procurori apreciază că domnul procuror Tiberiu Mihail Niţu întruneşte abilităţile necesare funcţiei de procuror general al Parchetului General, din punctul de vedere al viziunii manageriale, al compatibilităţii acesteia cu viziunea celolalţi procurori nominalizaţii în echipă şi al capacităţii personale de urmări implementarea acestor obiective", se menţionează în evaluarea avizului pozitiv dat acum de CSM, citată de gandul.info

Back To Top