Categorie: Știri naționale

basescu someriPreşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, 26 august, că trage un semnal de alarmă către Guvern legat de faptul că şomajul a crescut la 7,6% în iunie şi cu 29.000 de şomeri în iulie, iar investiţiile străine directe au scăzut cu 19,4% în prima jumătate a anului.

„Şomajul este în creştere, românii sunt tot mai preocupaţi de situaţia locului de muncă şi tot mai mulţi se întreabă dacă îşi pierd sau nu locul de muncă. Când acest Guvern a preluat guvernarea, şondajul în România conform ESA era de 6,7%. În luna iunie, tot conform măsurătorilor în sistem ESA, şomajul în România ajunsese la 7,6%. Deci creştere economică generată de la exporturi de la Dacia, Lufkin sau alte companii nu înseamnă şi creştere a locurilor de muncă, iar acesta este un efect al amputărilor investiţiilor din bugetul de stat", a menţionat preşedintele, citat de realitatea.net.

El a adăugat că şomajul ar putea ajunge la 8%, prag ce nu a fost atins nici atunci când criza economică a fost la nivelul maxim.

„Mai trag un semnal de alarmă extrem de serios: în luna iunie şomajul era 7,6%, dar, în iulie, România a mai înregistrat un plus de 29.000 de şomeri, ceea ce îmi permit să anticipez, ne va arăta atunci când se va analiza la nivelul EUROSTAT şomajul în România, cifra pentru România va fi undeva în jur de 8%. Este un prag extrem de riscant şi crearea de locuri de muncă este esenţială, relansarea investiţiilor din bani europeni şi bani de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului. Nu se poate să priveşti o creştere cu 29.000 de persoane a şomajului în perioadă de vară, când foarte multe locuri de muncă sunt în zona serviciilor sezoniere, ar fi fost de aşteptat o scădere a şomajului măcar pe perioada verii", a mai adăugat spus preşedintele.

Potrivit acestuia, investiţiile străine directe au scăzut cu 19,4% în prima jumătate a anului, mai relatează sursa citată.

Back To Top