Categorie: Știri naționale

rosia montanaGuvernul a aprobat, marţi, legea care permite exploatarea minereurilor din zona Roşia Montana. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

Principalele măsuri propuse în proiectul de lege aprobat de către Guvern, marţi, 27 august, sunt:

- Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana. Potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al Roşia Montana Gold Corporations va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%, titrează Mediafax.

- Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.
- Investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică sşi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montana.
- Declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit.
- Mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie.

Drumul sinuos al deciziilor Guvernului

Pe vremea în care se afla în opoziţie, Victor Ponta a contestat sprijinul preşedintelui Traian Băsescu în cazul proiectului Roşia Montana privind exploatarea minereurilor din această zonă. „Eu spun că, din 1997, este blocat şi va fi în continuare pentru că nu toţi politicienii pot fi cumpăraţi, aşa cum e cumpărat preşedintele Traian Băsescu, cum sunt cumpăraţi alţii din toate partidele", afirma opozantul Victor Ponta, în 2011, în discursul susţinut la lansarea viziunii USL pe Mediu. Tot atunci, Ponta l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu de faptul că, deşi ocupă prima poziţie a ţării, face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roşia Montană şi a arătat că un proiect de asemenea anvergură nu trebuie realizat prin lobby politic.

Ulterior, premierul Ponta a declarat că Guvernul vrea să amâne până după alegerile parlamentare deciziile privind gazele de şist şi proiectul Roşia Montană.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, în primăvara 2013, că proiectul de la Roşia Montană este în evaluare la ministerele cu atribuţii în acest domeniu, decizia urmând să fie luată de Guvern.

La finele lunii aprilie, Guvernul a decis înfiinţarea unei noi companii care se va ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană şi care va funcţiona doar în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine.

Noua companie va rezulta din reorganizarea, prin divizare parţială, a Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, care deţine în prezent 19,3% din acţiuni la societatea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,69% din acţiuni. În spatele Gabriel Resources, sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.
Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

În urmă cu peste o lună, premierul Victor Ponta anunţa că negocierile pentru investiţia Roşia Montana vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens, mai relatează Mediafax. Tot atunci, premierul declara că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii: existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri privind participaţia statului român şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic.

La scurt timp, investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul. „Vreau să avansăm în deblocarea proiectului de la Roşia Montană", a explicat premierul, la lansarea Planului Naţional de Investiţii.

Gabriel Resources a transmis atunci că negociază cu Guvernul creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation de la 19,31% la maximum 25% şi a redevenţei plătite de la 4% la 6%.
Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Potrivit proiectului, exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, compania canadiană Gabriel Resources şi Roşia Montana Gold Corporation pentru începerea exploatării.

La câteva ore după aprobarea proiectului de lege privind exploatările din perimetrul Roşia Montana, pe Facebook au apărut mesaje de participare la un protest masiv împotriva exploatărilor de la Roşia Montana, acuzaţii la adresa Guvernului că vinde ţara prin implicarea companiilor străine în acţiunile de exploatare, acuzaţii de distrugere a mediului, dar şi mesaje politice împotriva preşedinţiei şi a guvernanţilor care au tratat subiectul Roşia Montana după cum le-a folosit intereselor politice.

Back To Top