Categorie: Administraţie

caine-fara-stapanConsiliul Local Ploiești se întrunește în şedinţă săptămâna viitoare, pe 25 august, iar pe ordinea de zi se află un proiect destul de frecventat până acum. Este vorba despre gestionarea câinilor cu și fără stăpân.

Astfel, pe ordinea de zi a şedinţei din 25 august a Consiliului Local Ploieşti apare un proiect privind aprobarea unui document intitulat „Regulament privind gestionarea câinilor cu şi fără stăpân din municipiul Ploieşti", act care îşi propune să rezolve o problemă gravă a municipiului.

"În conformitate cu art.17, alin 3 lit. "c" şi "d" din HG. nr. 955/15.06.2004 pentru aprobarea regulamentului cadru de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr.71/2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local, având în vedere situaţia câinilor fără stăpân de pe raza Municipiului Ploieşti, care în ciuda eforturilor administraţiei locale nu este pe cale a se amneliora semnificativ se inpune adoptarea unor măsuri unitare la nivel de unitate administrativ teritoriala care să diminueze potenţialul local al creşterii populaţiei canine ce ajunge în final a afecta cetăţenii devenind câini fără stăpân", se precizează în expunerea de motive.

Înțelegem că municipalitatea a vrut să spună că, în ciuda eforturilor administrației locale de a ameliora situația, se impune adoptarea unor măsuri unitare la nivel local, care să diminueze numărul de câini care ajung pe stăzile orașului.

Autorităţile locale sunt obligate ca în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a actului să asigure dotări şi personal calificat pentru găzduirea şi tratarea animalelor fără stăpân, dar şi a celor cu stăpân aduse pentru intervenţii veterinare.

În plus, Primăria trebuie să întocmească un registru în care să figureze toţi câinii cu stăpân. De aici, evident, încep responsabilităţile crescătorilor. Pe lângă înregistrarea la Primărie a patrupedelor, deţinătorii au obligaţia să îşi sterilizeze câinii mai în vârstă de şase luni. Dacă nu vor s-o facă, trebuie să plătească o taxă în valoare de 200 de lei.

Sunt şi două excepţii, pentru animalele bolnave, în cazul cărora veterinarul consideră că n-ar suporta intervenţia, câinii care s-au dovedit agresivi, sau câinii solicitați spre adopție. Chiar şi cu această taxă achitată, la fiecare reproducere proprietarii mai trebuie să achite o taxă de 300 de lei. Pentru femelele fără valoare chinologică nu sunt admise mai mult de două fătări, mai prevede proiectul care va fi pus în dezbatere luni.

Neplata taxei anuale pentru animalul deţinut nesterilizat, care a împlinit vârsta de 6 luni, în condiţiile stipulate în prezenta hotărâre, cu amendă de la 500 la 1000 lei. De asemenea, neînregistrarea gestaţiilor şi fătărilor, în condiţiile stipulate în prezenta hotărâre, cu amendă de la 3000 la 5000 lei, iar împiedicarea prin orice mijloace a participării reprezentanţilor organizaţiilor pentru protecţia animalelor interesate la acţiunile prevăzute la art. 7 alin. (2), cu amendă de la 4000 la 5000 lei, dacă legea nu prevede altfel.

Şedinţa Consiliului Local are loc în data de 25 august, la sala de 200 de locuri din Palatul Administrativ, şi este publică. Este de aşteptat să vedem o prezenţă numeroasă atât din partea deţinătorilor de câini, cât şi din partea reprezentanţilor asociaţiilor pentru protecţia animalelor.

Vezi AICI Regulament privind gestionarea câinilor cu şi fără deţinător din municipiul Ploieşti

Vezi AICI ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Ploiești din 25 august

Back To Top