Categorie: Administraţie

statie corecoProiectul controversat prin care autoritățile locale ploieștene au hotărât, încă de anul trecut, montarea unor instalații de gaz pe autobuzele vechi ale regiei de transport a fost semnat şi are o valoarea totală de aproape 22 milioane de lei, fix cât să dotezi Ploieştiul cu 40 de autobuze noi, scriu jurnaliștii observatorulph.ro.

98 de mii de euro costă montarea unei instalații de gaz pe autobuzele vechi, în timp ce prețul pentru un autobuz nou este de 100-150 de mii de euro.

În aprilie 2014, printr-o ordonanță de urgență, guvernul Ponta a direcționat către bugetul Primăriei Ploiești 5 milioane de euro în scopul de a transforma motoarele a 50 de autobuze: de la o alimentare de tip Diesel la o alimentare de tip GPL. Repartizarea celor 5 milioane de euro venea să acopere o nevoie bugetară pe care administrația din Ploiești o reclamase cu doar o zi înainte de emiterea acestei ordonanțe de urgență.

Pe 8 aprilie 2014, Consiliul Local Ploiești – reunit, la inițiativa primarului, într-o ședință extraordinară – a aprobat remotorizarea GPL a 50 de autobuze Diesel, și a stabilit, totodată, că această operațiune tehnică va costa 5 milioane de euro.

Pe 9 aprilie 2014, Victor Ponta și Attila Korodi au semnat actul prin care cele 5 milioane de euro – disponibilizate din fondurile Ministerului Mediului, având ca sursă vânzarea de certificate verzi – erau trimise la Ploiești în scopul remotorizării autobuzelor.

Paritatea „50 de motoare GPL = 5 milioane de euro" nu provenea dintr-un studiu de piață sau dintr-o analiză tehnică, ci dintr-o estimare pe care primarul Ploieștiului, Iulian Bădescu, o făcuse de-a lungul unei jumătăți de pagini scrise.

Astfel, primarul spunea că remotorizarea unui autobuz costă aproximativ 80.000 de euro (100.000 de euro cu TVA), în condițiile în care, pe piața liberă, un autobuz nou, Diesel, tocmai ieșit din fabrică, poate fi cumpărat cu 102.000 de euro.

Câştigătorul licitaţiei este Asocierea SC Inter-Gas România SRL - SC MA.Gas SRL şi SC NGV Gas SRL, cu lider al asocierii SC Inter-Gas România SRL. Preţul contractului: 17.799.996, 35 de lei, la care se adaugă 4.271.999 lei TVA.

Back To Top