Categorie: Administraţie

cl ploiesti teodorescuJurnaliștii observatorulph.ro au sesizat instituția Prefecturii Prahova în legătură cu o hotărâre de consiliu local în care, contrar legislației, a fost numit președintele de ședință din cadrul CL Ploiești - potrivit legii, un preşedinte de şedinţă este ales dintre consilierii locali, nu numit, prin hotărâre adoptată cu votul deschis al majorităţii consilierilor locali în funcţie, alegerea făcându-se pe o perioadă de cel mult 3 luni.

Lectorul universitar dr. Mihai Apostolache, director al Centrului de Studii şi Cercetări Juridice şi Socio-Administrative în cadrul universității de Petrol și Gaze din Ploiești, a sesizat eroarea juridică, iar jurnaliștii observatorulph.ro au sesizat Prefectura. Prefectul Rodica Paraschiv a confirmat situația de nelegalitate, transmițând membrilor CL Ploiești ca în ședința următoare să remedieze Hotărârea printr-un proiect redactat în spiritul legii.

Consilierii locali au votat, în şedinţa din data de 27 martie 2015, o hotărâre de numire în calitate de preşedinte de şedinţă. Ori, potrivit legii, consilierii locali aleg preşedintele de şedinţă, nu îl numesc în funcţie, aspect care ne conduce la concluzia că obiectul de reglementare al hotărârii privind preşedintele de şedinţă este contrar legii. Atât în titlul hotărârii, cât şi în dispozitiv apare sintagma "numirea preşedintelui de şedinţă". Potrivit art. 81 alin. 2 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, "Reglementările cuprinse în hotărârile consiliilor locale nu pot contraveni Constituţiei României şi reglementărilor din actele normative de nivel superior”.

Sursa: observatorulph.ro

Back To Top