Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Administraţie

mihai apostolache lansare carte legea 215Din cauza restricțiilor constituționale și a sărbatorilor legale, alegerile parlamentare nu pot avea loc în acest an, consideră Conferențiar univ. dr. Mihai Cristian Apostolache, Director al Centrului de Studii și Cercetări Juridice și Socio-Administrative din cadrul UPG Ploiești.

„Chiar dacă anumiți lideri politici solicită Guvernului să organizeze alegerile parlamentare în datele de 4 decembrie, 11 decembrie sau chiar în luna noiembrie, toate aceste solicitări sunt neconstituționale, pentru că alegerile parlamentare nu pot fi organizate mai devreme de 19 decembrie 2016", afirmă Apostolache, citat de observatorulph.ro.

De ce 19 decembrie?

Pentru că pe 19 decembrie 2012 actualul Parlament a fost convocat de Președintele de atunci în ședință de constituire, prin decret prezidențial. Potrivit art.63 alin. 3 din Constituția României, Președintele României convoacă Parlamentul nou-ales în cel mult 20 de zile de la alegeri. Alegerile parlamentare din anul 2012 au avut loc în data de 9 decembrie, iar Camera Deputaților și Senatul s-au întrunit în ședința de constituire în data de 19 decembrie, după ce Biroul Electoral Central a publicat în Monitorul Oficial rezultatele alegerilor.

Conform art. 70 alin. 2 din Constituție, "calitatea de deputat sau de senator încetează la data întrunirii legale a Camerelor nou-alese". Aceasta înseamnă că mandatul Parlamentului din legislatura 2008-2012 a încetat pe 19 decembrie 2012 (data întrunirii legale a noului Parlament), moment în care a început mandatul actualului Parlament (teză susținută și de art. 70 alin. din Constituție).

Deci data de referință pentru încetarea mandatului vechiului Parlament, respectiv, începerea mandatului actualului Parlament este data constituirii legale, nicidecum data alegerilor sau data primirii certificatului doveditor al alegerii fiecărui parlamentar.

Potrivit art. 63 alin.1 din actul fundamental, Camera Deputaților și Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, iar, potrivit alin. 2 al aceluiași articol, "alegerile pentru Camera Deputaților și pentru Senat se desfășoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului...".

Mergând pe logica textului constituțional și ținînd seama de momentul încetării mandatului Parlamentului anterior, observăm că mandatul de 4 ani al actualului Parlament a început în 19 decembrie 2012 și nu se poate încheia mai devreme de data de 18 decembrie 2016, iar alegerile parlamentare nu pot fi organizate decât după expirarea duratei acestui mandat, adică după data de 18 decembrie 2016. Constituția României nu permite, cum este cazul altor Constituții, organizarea alegerilor parlamentare în timpul mandatului în curs al Parlamentului, ci numai după expirarea mandatului. După data de 18 decembrie 2016, în termen de cel mult 3 luni, Guvernul trebuie să organizeze alegeri parlamentare.

Dacă ne uităm în calendar, vom constata că prima duminică de după data de 18 decembrie este chiar ziua de Crăciun și, prin urmare, nu pot fi organizate alegeri în această zi. Rămâne ca Guvernul să găsească o perioadă potrivită în anul 2017, dar nu mai târziu de jumătatea lunii martie, pentru a organiza alegerile parlamentare.

Afirmația unor lideri politici conform căreia dacă nu se organizează mai repede alegeri parlamentare, România rămâne fără Parlament este falsă pentru că, tot Constituția, în art. 63 alin.4, clarifică acest aspect, statuând faptul că "mandatul Camerelor se prelungește până la întrunirea legală a noului Parlament", tocmai pentru a se asigura continuitatea vieții parlamentare.

Este vorba de ceea ce literatura de specialitate numește "prorogarea legală a mandatului parlamentar până la întrunirea legală a noului Parlament". În perioada prorogării mandatului parlamentar, activitatea parlamentară este supusă unor restricții, în sensul că în această perioadă nu poate fi revizuită Constituția și nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice (art. 63 alin. 4 teza a doua din Constituție).

Back To Top