Categorie: Administraţie

Arhitectul șef al Ploieștiului, Cristina Herția, este acuzat de o ilegalitate flagrantă. Într-o nouă investigație publicată de Observatorul Prahovean, jurnaliștii dezvăluie cum a fost emisă, recent, o autorizație de construire pe un teren care nu aparține beneficiarului, ci Primăriei Ploiești.

Anul trecut, societatea Complex Europa LG SRL a început demersurile pentru realizarea unui cort pentru evenimente (petreceri, nunți, botezuri) în Bariera Bucov. Capacitatea – 400 de locuri, conform surselor noastre.

Din cauza restricțiilor impuse de legislația privind astfel de construcții, în speță Procentul de Ocupare a Terenului (POT), investitorul are două soluții: fie reduce dimensiunea construcției și se încadrează în POT, fie cumpără/concesionează un teren învecinat care îi rezolvă problema, soluție pe care a și ales-o, până la urmă. Astfel a fost depusă la Primăria Ploiești o cerere pentru concesionarea unui teren  învecinat în suprafață de 179 mp. Cererea nu a fost încă dezbătută de Consiliul Local, prin urmare firma nu a concesionat terenul respectiv de la Primărie și, la acest moment, în ceea ce privește intrarea societății în posesia suprafeței respective nu este o certitudine.

Și, totuși, în 3 octombrie 2018, Primăria Ploiești îi eliberează un certificat de urbanism cu condiția expresă ca până la obținerea autorizației de construire să rezolve situația juridică a terenului respectiv și să facă dovada concesionării printr-un contract, respectiv intabulare.

În această etapă, arhitectul șef al Ploieștiului, Cristina Herția, a elaborat un ”Referat justificativ în vederea emiterii autorizației de construcție” – un document inventat,  care nu se regăsește în legislația privind autorizarea construcțiilor de către autoritățile locale - prin care Herția argumentează cum se impune acordarea autorizației de construire pe un teren care aparține altui proprietar!!! În baza acestui document a fost emisă autorizația nr. 51/21.02.2019 semnată de către secretarul primăriei, Cristina Herția și primar.

Practic, încălcând legea, arhitectul șef Cristina Herția pune la dispoziția Complex Europa LG un teren al Municipiului Ploiești pe care să-l folosească gratuit, pe durata unui an!

Autorizația de Construire nr. 51/21.02.2019 nu ar fi ajuns încă la beneficiar pentru că primarul Adrian Dobre s-ar fi autosesizat după semnarea ei și ar fi decis demararea unei anchete interne. Dar documentul figurează ca fiind emis, inclusiv pe site-ul Primăriei, iar beneficiarul AC 51/21.02.2019 poate oricând să dea în judecată Primăria pentru despăgubiri. De ce? Motivul este consemnat chiar de arhitectul șef Cristina Herția, în ”Referatul justificativ în vederea emiterii autorizației de construcție”: ”beneficiarul are angajamente contractuale financiare cu termene stabilite existând riscul de a pierde această investiție”.

Ancheta integrală și documentele le găsiți pe observatorulph.ro.

Sursa: observatorulph.ro

Back To Top