Categorie: Administraţie

După ani de zile de întârzieri, timp în care şi valoarea estimată a investiţiei s-a majorat, Consiliul Judeţean Prahova a găsit o soluţie pentru înlocuirea a două arzătoare de la CET Brazi, obligaţie de mediu asumată de autorităţi în baza parteneriatului cu Primăria Ploieşti şi operatorul de termoficare din municipiu, în contextul în care instalaţia şi prima parte din reţeaua primară de distribuţie a agentului termic se află în proprietatea CJ.

 

În şedinţa din această săptămână, consilierii judeţeni au aprobat înscrierea în Programul Termoficare, cu proiectul "Înlocuire arzătoare cu NOx redus la cazanul nr. 5, CET Brazi". Programul este derulat, în perioada 2019-2027, de Ministerul Dezvoltării şi vizează sprijinirea autorităţilor publice locale pentru modernizarea instalaţiilor din acest domeniu. Conform aceluiaşi program, cheltuielile eligibile sunt suportate în proporţie de 85% de minister şi 15% de beneficiar.

În cazul judeţului Prahova, înlocuirea celor două arzătoare de la centrala care alimentează Ploieştiul cu agent termic, obligaţie asumată de Consiliul Judeţean dar amânată ani la rând, e estimată la 12.310.201 lei, din care autorităţile judeţene ar urma să suporte circa 1,85 milioane de lei. Proiectul de hotărâre votat în şedinţa din această săptămână eşalonează investiţia pe perioada 2020-2021.

Discuţiile despre cele două arzătoare s-au intensificat în primăvara anului trecut, când Primăria şi Consiliul Judeţean erau în negocieri cu Veolia Energie, în contextul în care se apropia finalizarea contractului şi o nouă licitaţie nici măcar nu fusese lansată. La un moment dat, într-o perioadă în care părţile nu ajunseseră la o înţelegere, reprezentanţii CJ au lansat ideea de a ieşi cu totul din acest parteneriat, invocând că oricum, pentru a fi de interes judeţean, investiţia ar fi trebuit să deservească mai multe localităţi, pe când aici deserveşte doar Ploieştiul. Consiliul Judeţean a şi aprobat un proiect de principiu privind transferarea CET Brazi şi a reţelei primare în patrimoniul municipalităţii, însă la acel moment a existat o opoziţie fermă din partea primarului, care a reclamat că autorităţile judeţene ar trebui mai întâi să-şi rezolve datoriile, cu referire la cele două arzătoare neînlocuite, şi abia apoi să se gândească la pasarea problemei.

Back To Top