Categorie: Administraţie

Consiliul Local Ploieşti a aprobat, în şedinţa extraordinară programată astăzi, proiectul pentru schimbarea amplasamentului viitorului spital municipal de urgenţă. Autorităţile vor să realizeze construcţia în zona de sud, în spatele Hipodromului, calculând că ideea iniţială de amplasare la fosta unitate militară de pe Torcători ar fi durat mult mai mult şi risca să pună în pericol finanţarea aşteptată pentru acest proiect de la Compania Naţională de Investiţii din subordinea Ministerului Dezvoltării.

 

În calitate de iniţiator, primarul Andrei Volosevici a explicat că a preferat să propună ca amplasament pentru noul spital un teren aflat deja în proprietatea municipalităţii, estimând că procedurile pentru preluarea de la MApN a fostei unităţi militare de pe strada Torcători, plus planuri urbanistice şi demolarea de clădiri vechi aflate pe acea parcelă, ar fi putut să mai dureze şi vreo nouă luni de acum încolo şi argumentând că orice lună de întârziere reprezintă un lux pe care municipiul nu şi-l poate permite. Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu unanimitate de voturi, de altfel consilierii prezenţi la şedinţa de astăzi solicitând să figureze cu toţii ca iniţiatori, în semn de susţinere. A fost o singură dezbatere, nici aceea aprinsă, după ce social-democratul George Botez a amintit că, în mandatul trecut, administraţia locală pregătise o altă destinaţie pentru terenul de 7,1 hectare din spatele Hipodromului, comandând şi un studiu de fezabilitate care includea un bazin olimpic de înot, o bază sportivă de atletism, plus parcele care ar fi urmat să le fie oferite familiilor tinere şi veteranilor de război. Consilierul local a mai atras atenţia că strada Ghighiului, unde se află terenul, nu e tocmai o arteră de circulaţie, ceea ce faoarte probabil va obliga pe viitor administraţia locală, ţinând cont de dimensiunile spitalului şi amploarea activităţii de aici, să mai găsească încă o cale de acces rutier. În replică, primarul Volosevici a declarat că bazinul de înot prins în planurile iniţiale nu va fi afectat de schimbarea de destinaţie, în timp ce pentru atletism propune un complex sportiv în vecinătatea Gării de Vest. Autorităţile nu renunţă nici la preluarea unităţii de pe Torcători, cu posibilitatea ca o parte din terenul de aici să fie oferită tocmai pentru loturile de case prevăzute iniţial în zona de sud.

"Sigur nu renunţăm la cele 7,5 hectare în zona în care iniţial ne-am dorit să facem spitalul. Şi vorbim de preluarea unităţii militare, nu de schimb. Însă este o decizie referitoare la un lux pe care nu ni-l putem permite. Luxul respectiv este că, dacă reuşim cu trei, cinci, şapte luni mai devreme să dăm în funcţiune un spital care să deservească ploieştenii, cred că trebuie s-o facem cât mai rapid. Aveţi în faţă un proiect de hotărâre cu o locaţie foarte clară, care, evident şi fără putere de tăgadă, nu împiedică eventualele proiecte legate de bazinul olimpic şi stadionul respectiv, de atletism. Probabil că pentru al doilea proiect vom merge pe o altă soluţie, pe care am propus-o în campania electorală, şi anume ca locaţia pentru zona de atletism să fie undeva în spatele parcului căruia îi spunem noi «Locomotiva» în zona de vest. În mod sigur la CNI de ani de zile există proiectul legat de bazin şi rămâne acolo, clar şi răspicat", le-a transmis Andrei Volosevici consilierilor municipali.

Primarul a estimat că proiectul noului spital va avea o valoare de aproximativ 40 de milioane de euro, autorităţile încercând să grăbească formalităţile pentru a creşte şansele de finanţare cât mai rapidă de la CNI. Noua unitate, conform estimărilor, ar urma să aibă în jur de 460 de paturi. "După procedurile de achiziţii, tot ce ţine de CNI, evident şi proiectul care va fi adoptat de Consiliul Local, cel mai devreme vom începe lucrările undeva la sfârşitul anului acesta, poate chiar ianuarie-februarie anul următor. Ce pot să vă spun clar este că sfârşitul de mandat ne va prinde, ca echipă, cu toţii inaugurând un obiectiv foarte important al Ploieştiului, şi anume spitalul municipal de urgenţă", a mai declarat primarul Andrei Volosevici.

Back To Top