Categorie: Administraţie

Convocat vineri într-o şedinţă extraordinară, Consiliul Local Ploieşti a adoptat mai multe hotărâri cu impact în domeniul salubrităţii. Forul legislativ a aprobat începerea procedurilor de reziliere a contractului de curăţenie a căilor publice, valabil până în aprilie 2022, dar şi împuternicirea primarului să voteze la nivelul ADI Deşeuri pentru rezilierea contractului de ridicare a gunoiului menajer.

Proiectul de hotărâre privind rezilierea contractului de curăţenie a căilor publice şi deszăpezire, iniţiat de primarul Andrei Volosevici, a fost aprobat în şedinţa de vineri cu 20 de voturi pentru şi o singură abţinere. El vizează "demararea procedurii de reziliere", ceea ce, în conformitate cu prevederile contractuale, va presupune transmiterea unei notificări către operatorul de salubritate, cu un termen de 30 de zile, au anunţat reprezentanţii Primăriei Ploieşti. După acel moment, va urma o perioadă de tranziţie de trei luni, în care operatorul va fi obligat să continue serviciul public, până la finalizarea unei noi proceduri de selecţie.

Primarul Andrei Volosevici a amintit, în timpul şedinţei de vineri, că în februarie a fost adoptată o hotărâre de Consiliu Local pentru desemnarea unui colectiv care să se ocupe de pregătirea documentaţiei aferente unei noi licitaţii, decizia de la momentul respectiv fiind luată în condiţiile în care contractul de curăţenie a căilor publice e valabil până în aprilie 2022. Nu e gata un nou caiet de sarcini, dar se lucrează la el, iar primarul a anunţat în timpul şedinţei că Executivul e pregătit "să ducă până la capăt impecabil" procedura de reziliere şi să lanseze "cât se poate de rapid" o nouă licitaţie. "Cele două contracte creează un disconfort foarte mare. Mai grav, există şi un pericol legat de sănătatea publică", a mai argumentat, la începutul şedinţei, primarul Andrei Volosevici.

"Primăria este pregătită să ducă până la capăt procedura impecabil, singura discuţie care poate apărea este legată de rapiditatea cu care se poate face lucrul ăsta. Sigur că va mai fi o discuţie pe care o vom purta în Consiliul Local legată de caietul de sarcini. Cât se poate de rapid vom lansa licitaţia, însă nu pot să spun cât o să dureze procedura de achiziţii", a mai declarat primarul.

Majorarea de tarif a fost respinsă

Înainte de discuţia legată de începerea procedurii de reziliere a fost dezbătut şi un proiect care viza ajustarea tarifelor practicate de Rosal în cadrul contractului de curăţenie a căilor publice şi deszăpezire. Propunerea, venită ca obligaţie contractuală, a fost respinsă de forul legislativ ploieştean, obţinând doar două voturi favorabile.

"Ştim cu toţii ce s-a întâmplat în oraş în ultima perioadă. În Săptămâna Mare, când trebuia să ne bucurăm de lucrurile acestea, n-am făcut decât să constatăm că o activitate nu este în regulă. Mai mult, a fost un comunicat de presă prin care s-a încercat să se facă o confuzie şi să ni se spună, mai pe româneşte, că dacă nu am plătit măturătorii d-aia nu ni s-a ridicat gunoiul pe contractul cu ADI. Cred că toată lumea ştie situaţia reală şi faptul că nu este nicio legătură între asta şi contractul pe care îl manageriază Primăria. Mi s-a părut normal să luăm act de ceea ce a informat printr-un comunicat operatorul, care ne-a spus că activitatea care în mod evident are mari carenţe, cu probleme pe care le constatăm zi de zi, se datorează faptului că niciodată în ultimii trei ani de zile nu s-a discutat despre majorare de tarif", a declarat primarul înainte de vot. "Ca să fie clar şi răspicat, nu militez pentru majorare, nu militez decât pentru obligaţia pe care o are administraţia de a aduce în dezbaterea decidenţilor dacă se actualizează tarifele de aşa manieră în care să nu mai avem diverse comunicate de presă prin care ni se sugerează că de fapt nu s-a ridicat gunoiul din jumătate din judeţ pentru faptul că nu s-a discutat în Consiliul Local Ploieşti majorarea tarifului pentru «hocheişti», aşa cum le spunem noi", a adăugat Andrei Volosevici.

Primarul, mandatat să voteze în ADI

În fine, al treilea proiect de hotărâre din domeniul salubrităţii din şedinţa de vineri a vizat mandatarea primarului Ploieştiului să voteze în Adunarea Generală a ADI Managementul Deşeurilor pentru rezilierea contractului de ridicare a gunoiului menajer.

Dacă mai e nevoie să amintim asta, este vorba despre activitatea derulată prin intermediul asociaţiei de dezvoltare intercomunitară, sectorul respectiv deservit de Rosal cuprinzând 36 de unităţi administrative, fiecare cu dreptul la câte un vot.

Găsiţi VIDEO din timpul şedinţei Consiliului Local Ploieşti pe pagina noastră de Facebook!

Back To Top