Bugetele locale și județene vor putea fi suplimentate din redevența exploatărilor de suprafață, a anunțat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
MDLPA a publicat, spre dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern privind metodologia de aplicare a legii care prevede acest lucru. „Sumele provenite din redevență înseamnă un venit în plus pentru autoritățile locale și județene. Banii vor putea fi folosiți pentru proiectele comunităților locale”, a declarat a atras atenția ministrul dezvoltării, Cseke Attila.
În prezent, legea prevede ca 80% din redevențele provenite din exploatările de suprafață să revină autorităților locale și județene și 20% statului. Reglementările în vigoare nu pot fi aplicate, însă, în lipsa unei metodologii, situație care urmează a fi reglată prin intermediul proiectului de act normativ elaborat cu sprijinul ministerelor de specialitate și publicat de MDLPA.
De unde vor obține autoritățile locale și județene bani în plus
“Conform proiectului de act normativ, redevența pe exploatarea prin concesiune a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, a nisipului, a pietrișului, și a altor minerale feroase și neferoase, exploatate pe teritoriul unei localități, ar fi virate direct, în proporție de 80%, autorităților din localitatea și județul respectiv, iar 20% la bugetul de stat, de către concesionar”, au explicat reprezentanții Ministerului Dezvoltării.
„ Conform prevederilor Codului Administrativ, aceste venituri vizează, în mare parte, autoritățile locale și județene, măsurile propuse prevăd aplicarea acestui drept”, a subliniat Cseke Attila.
Conform actelor normative primare, 40% din redevențe trebuie să ajungă direct către bugetul local, 40% către bugetul județean și 20% către stat, în fiecare lună, trimestru, semestru sau anual, conform contractului de concesiune.
Proiectul poate fi consultat AICI.