- O plângere penală a fost depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, împotriva Hidro Prahova și a primarului orașului Breaza, Bogdan Novac.
- Plângerea a fost formulată de o femeie din Breaza, la mai bine de o săptămână de când la nivelul localității a fost interzis consumul de apă din rețeaua publică și la câteva zile după ce analizele efectuate de DSP au confirmat prezența bacteriei Clostridium perfringens.
Pe 25 aprilie, în rețeaua publică de la Breaza a început să curgă apă tulbure și cu un miros urât, iar a doua zi Comitetul Local pentru Situații de Urgență s-a reunit în ședință și a hotărât să instituie interdicția privind consumului. Aceeași măsură a fost indicată și de DSP Prahova, în ciuda asigurărilor date de reprezentantul Hidro: „Opririle foarte dese ale curentului electric au făcut ca aducțiunea Paltinu să nu poată să funcționeze în parametri normali. S-a golit conducta, apa era foarte jos, când s-a forțat umplerea bazinului au fost antrenate depuneri de pe conductă, în special spre partea centrală și de jos a orașului Breaza, a ajuns până undeva la Podul Vadului. Pe capete de linie s-a dat drumul la hidranții de golire. În urma discuției cu DSP-ul, ni s-a recomandat creșterea cantității de clor în apă. Apa s-a limpezit, dar în urma acestui proces de hiperclorinare este într-adevăr un miros de medicament. În același timp, vor fi luate probe de analiză. Apa nu este contaminată, nu are cum să fie, dar antrenarea depunerilor este firească după orice oprire de apă”.
Analizele au dovedit că, pe lângă depuneri, în apă se mai aflau și altele. DSP a anunțat că a fost depistată prezența bacteriei Clostridium perfringens.
O localnică a sesizat Parchetul
„Apa furnizată populației din Breaza a fost infestată. O spun cu toată răspunderea, după ce am analizat documente, probe, sesizări și am vorbit cu oameni afectați direct: copii care au ajuns la medic cu probleme digestive, vârstnici care au fost sfătuiți să nu consume apa de la robinet, familii întregi care au trăit cu frica în sân. Este inadmisibil ca în 2025, într-un oraș din Uniunea Europeană, să fim obligați să ne cumpărăm apă pentru băut, gătit și igienă, în timp ce plătim facturi pentru un serviciu public esențial care nu ne oferă nimic altceva decât pericol.
Furnizarea de apă infestată reprezintă un atentat la sănătatea populației. Este rezultatul direct al neglijenței în serviciu a celor care gestionează sistemul de apă și canalizare – fie că vorbim de conducerea Hidro Prahova, de ADI Apa Prahova, de administrația locală sau de autoritățile de control care tac și tolerează. Am cerut, prin plângerea penală, tragerea la răspundere a tuturor celor care, prin inacțiune sau decizii iresponsabile, au pus în pericol viețile oamenilor. Nu mai acceptăm indiferență. Nu mai acceptăm minciuni. Nu mai acceptăm batjocura”, a transmis autoarea plângerii penale, Alexandra Pavelescu, aceeași care, acum câteva zile, a inițiat și o petiție on-line cu care a strâns peste 1.000 de semnături pentru ieșirea din ADI Apă Prahova și rezilierea contractului cu Hidro Prahova.
Citiți și: Criza apei, reclamată la ANPC. Piedone, în control la Breaza - video link
În textul plângerii, Alexandra Pavelescu a prezentat și cronologia evenimentelor din ultimele două săptămâni, de la Breaza, reclamând inclusiv numărul insuficient de containere cu apă potabile aduse în oraș, pe durata crizei, dar și deficiențele în informarea populației cu privire la situație și pericol.
În textul plângerii trimise procurorilor, Alexandra Pavelescu susține că „mai mulți locuitori ai orașului Breaza afirmă că, în cursul lucrărilor la noua rețea de apă, s-ar fi realizat o conexiune greșită între conducta de canalizare și cea de alimentare cu apă potabilă, respectiv că legătura dintre cele două sisteme ar fi fost inversată. Conform relatărilor acestora, muncitorii implicați în execuția lucrărilor ar fi indicat direct această eroare, iar ulterior apa ar fi fost infestată. Aceste susțineri conturează o situație de fapt ce impune verificări urgente privind posibila contaminare a rețelei de apă potabilă, precum și modul în care s-au desfășurat lucrările și controalele aferente”.
„Vom merge înainte atât pe cale penală, pentru ca faptele să fie anchetate și vinovații să fie trași la răspundere, cât și pe cale civilă, pentru ca oamenii afectați să poată obține despăgubiri pentru prejudiciile morale și materiale suferite. Vom implica presa, organizațiile civice, juriști independenți și, dacă va fi nevoie, vom duce cazul în fața instanțelor europene”, a anunțat aceasta, în mesajul transmis pe adresa redacției.
Plângerea penală are peste 20 de pagini și este formulată împotriva Hidro Prahova, a primarului orașului Breaza - Bogdan Novac, dar și a mai multor funcționari publici din cadrul Primăriei orașului Breaza, inclusiv responsabilul cu situațiile de urgență și protecția civilă, funcționarul responsabil cu informarea publică / relații cu publicul, reprezentantul desemnat al UAT pentru relația cu operatorul Hidro Prahova S.A., secretarul general al orașului Breaza și ceilalți funcționari implicați în monitorizarea serviciilor publice de utilitate și sănătate publică, potrivit fișelor de post și responsabilităților interne.
Citiți și: Noi măsuri anunțate de Hidro Prahova, la Breaza, după ce analizele au confirmat că apa din rețeaua publică nu este potabilă
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană