Categorie: APH Cultural

expo urme de imaterialArtiştii plastici polonezi Magda Szplit şi Henryk Królikowski se vor afla luni, 4 august, în Ploiești, la Muzeul Judeţean de Artă „Ion Ionescu-Quintus", unde, la ora 17.00, vor deschide vernisajul expoziției „Urme de imaterial", deschisă publicului până pe 16 august.

Expoziţia, organizată de Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus", cuprinde 20 de linogravuri realizate de către Magda Szplit, opt printuri digitale ale artistului Henrik Krolikowski și mai multe fotografii care ilustrează un experiment urban ce a fost realizat în oraşul Kielce din Polonia.

Vernisajul va fi îmbogăţit prin proiectarea unui film de prezentare a experimentului artistului polonez.

Magda Szplit este o cunoscută artistă din Polonia, în prezent cadru didactic la Universitatea Pedagogică din Cracovia, cu o impresionantă suită de expoziții impresionante la Galeria de Artă Modernă, Sandomierz, Polonia (2012), Piwnice Art Gallery, Kielce, Polonia (2013) și Fyns Grafiske Værksted, Odense, Danemarca, (2013).

Henryk Królikowski a absolvit în 1997, Institutul Liturgic al Academiei Pontificale de Teologie din Cracovia, urmând apoi, Universitatea Pedagogică din Cracovia. Din anul 2000, a fost angajat la Academia Kielce, Institutul de Arte şi Educație din Kielce. A expus la Galeria de Artă Modernă, Sandomierz, Polonia, (2012), la Piwnice Art Gallery, Kielce, Polonia (2013) și la Fyns Grafiske Værksted, Odense, Danemarca (2013).

„În septembrie 2013, Henry Królikowski a realizat o lucrare grafică ce poate fi descrisă ca „monumentală" – per analogiam cu pictura de înfrumusețare a arhitecturii. O astfel de comparație este posibilă datorită anvergurii proiectului de creație, pe care l-a ales artistul. Królikowski a decorat cu o serie de lucrări grafice executate prin utilizarea printului digital, părțile laterale ale unui autobuz urban. Acestea ilustrau, într-o serie de imagini, siluetele pasagerilor așezați pe scaune, care acoperă toată înălțimea și lungimea vehiculului. (...) Ideea creatorului poate fi clasificată ca acțiune de tip environment, care, în acest caz, constă din amenajarea spațiului în care beneficiarul – autobuzul –, oarecum inevitabil, a fost supus efectului artistic din diferite părți", scria Piotr Rosiński, în Catalogul „Henrik Krolikowski – Urme de imaterial".

Back To Top