Categorie: APH Cultural

nino stratanCentrul dramatic Mythos din Ploiești dedică seara de joi, 2 octombrie, poetului Ion Stratan, printr-un spectacol cu totul special.

Mihai Vasile și Ioan Mihai Cochinescu vor evoca viața și opera poetului printr-un spectacol-lectură intitulat „Eu am trăit în casa asta". Conceptul îi aparține regizorului Mihai Vasile, iar interpretarea va fi realizată de către actorii Suzana Marin, Ion Streche, Mihaela Gaftoi, Luiza Buiac, Alexandra Spătărelu și Edward Stănescu.

Spectacolul va începe în această seară de la ora 18.00, la Centrul Dramatic Mythos din Ploiești.

Scriitorul Ion Stratan s-a născut la 1 octombrie 1955 în comuna Izbiceni, din județul Olt și a murit în mod tragic, în apartamentul său din Ploiești, la 19 octombrie 2005.
Exponent al generației optzeciste, urmaș și prieten al lui Nichita Stănescu, Nino Stratan, așa cum îi spuneau cei apropiați, a publicat, în ultimii săi ani, cu o febrilitate luată de unii drept inexigență, de alții ca o revarsare a adâncului său poetic, împiedicat să publice timp de un deceniu de către autoritățiile comuniste. A absolvit în 1981 Facultatea de Limbă și Literatura Română a Universității din București. În timpul studenției a fost membru al cenaclului „Amfiteatru", apoi al „Cenaclului de Luni" condus de criticul literar Nicolae Manolescu și al „Cenaclului I.L.Caragiale" din Ploiești. A fost cel mai distins poet al Cenaclului de Luni la o vreme când ceilalți optzecisti încă își pregăteau ucenicia. A fost redactor șef al revistei Contrapunct și bibliotecar la Biblioteca „Nicolae Iorga" din Ploiești. A luat poezia în serios, consacrându-i viața.
Ion Stratan a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București în ziua de 22 octombrie 2005.

Back To Top