Categorie: APH Cultural

ion sincaDuminică, 9 noiembrie, a părăsit pentru totdeauna această lume artistul Ion Șinca, după o luptă aprigă cu o boală fără vindecare. Un om drag, un coleg minunat, un pictor excepţional şi un profesor pe care elevii săi nu-l vor uita niciodată.

Ion Şinca s-a născut în anul 1950 la Pietriceaua (Brebu), județul Prahova, şi a murit în anul 2014 la Ploieşti. A absolvit Facultatea de Arte Plastice din Iaşi (1973). A fost profesor de pictură la Colegiul de Artă „Carmen Sylva" din Ploieşti. A participat la o serie de expoziţii şi saloane naţionale şi internaţionale de pictură şi a avut numeroase expoziţii personale.
Ion Şinca a fost prezent, de asemenea, în multe tabere de creaţie din Polonia, Cehia, Ungaria, Germania Democrată.
A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România începând din anul 1980, iar lucrările sale se află în colecţii particulare din ţară, dar şi din străinătate.

Despre viaţa şi opera sa, Cornel Sântioan Cubleşan a scris în „Micul Montparnasse": „Viața pictorului Ion Șinca este o fantasmă care are forma și culoarea picturii sale. Fantasma picturii lui Șinca este forma și culoarea copilăriei, a locului natal. Fantasma locului natal e Ion Șinca, chiar și atunci când se află în atelier, la ore, pe stradă el este de fapt în satul său și bântuie, ca o fantomă a memoriei dealurile, curțile, ulițele, grădinile."

Colegii săi de catedră i-au adus un ultim omagiu.
„Nădăjduim că se va deschide un colț de cer luminos care să primească sufletul colegului și prietenului nostru, profesor-pictor Ion Șinca.
Să aibă Acolo odihna și pacea, răsplată pentru căldura, bunătatea și frumusețea pe care ni le-a dăruit.
Aprindem o lumânare în atelierul său, picurăm câțiva stropi de culoare și ne luăm rămas-bun!", scriu profesorii Colegiului de Artă „Carmen Sylva", Ploiești.

Trupul îi este depus la Biserica Sf. Vasile, Ploiești, slujba de înmormântare va avea loc joi, 13 noiembrie, orele 11.00, la Biserica Sf. Vasile, iar trupul îi va fi depus la 13.00, la cimitirul Bolovani.

 

Back To Top