Peste 20 de tineri și-au sacrificat câteva ore din vacanța intersemestrială pentru dezvoltarea personală. La inițiativa lor, Asociația „Tinerii voluntari" din Valea Călugărească a organizat o întâlnire la care elevii să afle ce îi interesează: aspecte psihologice proprii vârstei, dar și noțiuni despre responsabilitatea proprie asupra sănătății.
Întâlnirea a avut loc joi, 5 februarie, la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga" din Ploiești, iar invitată a fost dr. Iolanda Gheorghiu, președinte al mai multor organizați de sănătate, respectiv Asociația Pacienților Oncologici din România (APOR) și Asociația „Noi și ceilalți" pentru persoanele seropozitive.
„Am recrutat, în urma unui proiect de mare amploare de anul trecut, voluntari din Colegiul Național Al. I. Cuza din Ploiești. În urma discuțiilor din decembrie cu ei, am aflat că ar dori să se dezvolte și personal, nu numai profesional, prin specializările pe care le studiază la școală. Mi-au spus că vor să afle mai multe despre cancerul de sân și despre probleme cu tinerii seropozitivi. Pentru că avem o colaborare îndelungată cu APOR și Asociația „Noi și ceilalți", conduse de Iolanda Gheorghiu, ne-am propus o întâlnire cu președintele acestor asociații, prin care ei să afle câte ceva", ne-a declarat Virginia Apostol, președintele Asociației „Tinerii voluntari", Valea Călugărească.
Cei aproape 20 de liceeni de la Colegiul Agricol „Gheorghe Enescu Sisești" din Valea Călugărească și Colegiul Național „Al. I. Cuza" Ploiești, studenți dar și profesori interesați de acțiunile de voluntariat au participat cu mare interes la dezbatere, mai ales că subiectul a fost unul de-a dreptul incitant. Pornind de la campania pentru depistarea precoce a cancerului de sân „Sunt femeie orice-ar fi", coordonatorul întâlnirii le-a dezvoltat tinerilor noțiuni de conștientizare a corpului lor, probleme psihologice pe care le-au întâmpinat și a răspuns numeroaselor întrebări ale elevilor.
„Este prima dată când se realizează o asemenea activitate solicitată și inițiată de elevi. Ei și-au dorit, în primul rând, să cunoască ce înseamnă dezvoltare personală, iar noi am venit făcând legătura între dezvoltarea personală și fricile pe care le putem avea față de medici și de boală. Ne-am axat pe ceea ce reprezintă cunoașterea feminității și a-ți cunoaște corpul în calitate de femeie, majoritatea fiind fete. Este momentul optim să le învățăm pe tinerele de 16-18-21 de ani să se cunoască în calitate de femei și să-și cunoască feminitatea și sexualitatea, să și le accepte. Este o întâlnire atât pe teme medicale, cât și pe teme psihologice, pentru că asta au nevoie, fiind la vârsta la care acum se formează. Și este extraordinar faptul că ei se interesează de ceea ce reprezintă, vor să se formeze, vor să se dezvolte", ne-a declarat Iolanda Gheorghiu, președintele APOR.
„Este un eveniment și faptul că în fața unor tineri se discută despre un subiect destul de greu de abordat: cancerul la sân. Mai mult, este foarte important că voluntarii, pe lângă faptul că fac anumit activități, se implică ei înșiși într-un proiect, prin aceasta dezvoltându-se personal. Este important ca un tânăr, într-o acțiune de voluntariat, pe lângă faptul că este convins de o idee, să își dezvolte și latura personală", ne-a spus și prof. Marian Dragomir, coordonator de voluntari de la Colegiul „Toma Socolescu" din municipiu.
La întâlnire a participat cu interes și directorul instituției gazdă. „Subiectul este foarte interesant, nu doar pentru elevi, ci și pentru noi, ca persoane mature care am aflat cum putem preveni ori depista la timp problemele de sănătate. Suntem deschiși în a găzdui astfel de întâlniri din domeniul sănătății, care ar trebui să fie de mare interes public", ne-a spus Mihaela Radu, directorul Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga" din Ploiești.
Participanții au primit fundițe roz și calendare cu simbolul solidarității cu victimele cancerului la sân, dar au completat și chestionare care să arate nivelul cunoștințelor lor despre cancerul la sân și sănătatea sânului, ceea ce va contribui concret la statisticile realizate de APOR în urma campaniei pentru depistarea precoce a cancerului de sân „Sunt femeie orice-ar fi".
MAI MULTE POZE DE LA ÎNTÂLNIRE AICI