Categorie: APH Cultural

O alegere fericită a lucrărilor cuprinse în program şi o interpretare plină de eleganţă, discretă şi graţioasă, precum şi o remarcabilă cizelare a raporturilor dinamice şi agogice... acestea sunt calităţile concertului cu care, joi, 18 martie 2010, dirijorul RADU POSTĂVARU şi orchestra simfonică a Filarmonicii ploieştene şi-au încântat publicul.

Echilibru şi fragilitate

Spectacolul a început cu Simfonia a V-a de Franz Schubert, lucrare extrem de melodioasă şi accesibilă şi, tocmai din aceste motive, dificilă, pretinzând din partea interpreţilor – dirijor şi orchestră – o grijă deosebită pentru fiecare detaliu, orice abatere de la echilibrul interior al piesei putând fi sesizată şi distrugând această construcţie pe cât de echilibrată pe atât de fragilă. Interpretarea dată joi acestui opus poate fi considerată un moment de referinţă al acestei stagiuni.

Umor, bună-dispoziţie şi un regret

A urmat Concertul pentru pian la patru mâini de Leopold Kozeluch în interpretarea OZANEI  CALMUSCHI-ZAREA şi a MIHAELEI  SPIRIDON. Cele două doamne sunt mai vechi cunoştinţe ale publicului ploieştean, nu o dată fiind invitate să prezinte lucrări pentru pian la patru mâini. Concertul lui Kozeluch le-a oferit posibilitatea de a-şi demonstra, amândouă, calităţile tehnice, muzicalitatea şi ştiinţa de a se completa reciproc. La reuşita acestui moment al programului a contribuit şi discreţia acompaniamentului orchestral, foarte bine dozat (dinamic) de dirijorul RADU  POSTĂVARU.

 

În încheiere, interpretarea plină de viaţă şi de umor a Suitei a II-a de balet de Dmitri Şostakovici a instaurat – în sală şi pe scenă – buna-dispoziţie şi – sper ! – regretul publicului că s-a terminat.

Reîntâlnire, după ani, cu Sabin Păutza


Invitatul de joi, 25 martie 2010, a Filarmonicii este SABIN PĂUTZA în dubla calitate de dirijor şi compozitor. Programul cuprinde două lucrări din creaţia sa (Bach-Păutza – Passacaglia şi Fuga în do minor pentru orchestră şi Concertul pentru flaut şi orchestră, solistă CRISTINA BOJIN) şi Simfonia a II-a „Mica Rusie” de Piotr Ilici Ceaikovski.

Back To Top