Categorie: APH Cultural

Dinu_PillatMuzeul Naţional al Literaturii Române organizează luni, 5 decembrie 2011, în Rotonda MNLR, o evocare prilejuită de aniversarea a 90 de ani de la naşterea scriitorului Dinu Pillat. La acest eveniment va participa şi Editura Ars Docendi - Universitatea din Bucureşti cu o mini-expoziţie şi cu volumul „Ion Barbu” de Dinu Pillat (ediţia Ars Docendi 2011), recent lansat la Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură.

Dinu Pillat a fost fiul poetului interbelic Ion Pillat și al pictoriţei Maria Pillat și fratele Piei Pillat. A fost arestat de comuniști în 1959, alături de Connstantin Noica și un grup important de intelectuali, care vor face închisoare, printre care Alexandru Paleologu, Arsavir Acterian, Nicolae Steinhardt, implicați fiind în cunoscutul proces "Noica-Pillat".

A trecut prin penitenciarele Jilava şi Gherla. În 1940, a fost unul dintre asistenții profesorului George Călinescu la catedra de Istoria Literaturii Române.

Dinu Pillat își susține doctoratul la 22 iunie 1947, cu două subiecte sugerate de Călinescu: Contribuțiuni la biografia lui Ion Pillat și Romanul de senzație în literatura română din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Doctoratul, chiar dacă fusese susținut exemplar, îi va aduce degradarea, postul său fiind comprimat la 15 octombrie 1947.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Dinu_Pillat

Back To Top