• „Charles Darwin – Personalitate a științei” se numește simpozionul științific organizat luni, 13 februarie, de către Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, CJ Prahova și Institutul de Antropologie Fr. Rainer al Academiei Române.
• Evenimentul este dedicat împlinirii a 214 ani de la nașterea ilustrului naturalist.
Simpozionul va fi precedat de vernisarea expoziției tematice dedicate naturalistului Charles Darwin. Expoziția cuprinde volume din diferite ediții ale operelor savantului, dar și exponate reprezentative care amintesc de celebra călătorie în jurul lumii, pe nava Beagle, între anii 1831-1836.
Evenimentul își propune aducerea în atenție a uriașei moșteniri științifice și culturale pe care el a lăsat-o întregii umanități. Temele propuse spre dezbatere vor cuprinde: „Darwin și antropologia”, „Dezvoltări contemporane ale evoluționismului”, „Darwin și gândirea științifică”.
CITEȘTE ȘI: PALATUL CULTURII, RESTAURAT PRINTR-UN PROIECT DE 81 DE MILIOANE DE LEI, ÎN CADRUL PNRR - VIDEO NEWS
Programul complet al evenimentului
Ora 11.00 – Vernisaj expoziție dedicată naturalistului, Muzeul Omului Ploiești, Palatul Culturii.
Ora 12.00 – Simpozionul dedicat savantului, Muzeul Omului, Ploiești, Palatul Culturii.
Evenimentul va avea loc în format hybrid, exitând posibilitatea de a fi urmărit atât fizic, dar și online.
Cine a fost Charles Darwin
Charles Darwin (n. 12 februarie 1809, Shrewsbury, Anglia – d. 19 aprilie 1882, Down House, Anglia) este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (teoria evoluționistă). A observat că toate formele de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”, toate acestea fiind publicate în cea mai celebra scriere a sa, „Originea speciilor” (1859).
Teoria evoluționistă a fost recunoscută de către comunitatea științifică și publicul larg încă din timpul vieții sale, în timp ce teoria selecției naturale a fost considerată ca prim argument al procesului evoluției abia prin anii 1930, iar acum constituie baza evoluționismului sintetic.
Opera sa tratează evoluția umană și selecția sexuală în lucrarea „Originea omului”, urmată de „Exprimarea emoțiilor la oameni și animale”.
Observațiile sale asupra plantelor au fost publicate într-o serie de cărți, iar in ultima sa lucrare, a examinat râmele și efectul pozitiv al acestora asupra solului.
Darwinismul a atras după sine o gamă largă de consecințe sociale, iar controversa a devenit una dintre trăsăturile sale permanente și definitorii. Charles Darwin a revoluționat cercetarea științifică și cunoașterea propriilor noastre origini, ca și a relației fizice cu natura și universul.
CITEȘTE ȘI: FOTO&VIDEO DE CE NE-A PLĂCUT EXPOZIȚIA „PETROLUL – SIMBOL AL SPORTULUI PRAHOVEAN”
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană