• Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 19-a ediție.
• Muzee din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noaptea de 13 mai.
• Ediția din acest an este una specială, prima din istorie organizată împreună cu muzeele din Republica Moldova.
În Romania, Noaptea Muzeelor este organizată de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO).
Pentru ediția cu numărul 19, muzee din toată țara organizează expoziții, prezentări, proiecții, animații stradale și interioare, experimente și reprezentații artistice și tot felul de intervenții culturale în spatii muzeale, în observatoare astronomice, în spații de catedrale, biserici și sinagogi, în teatre, în atenee, în mausolee, în primării, în castele, palate și cetăți, turnuri și bastioane, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în școli și universități, în decupaje urbane creative, în spatii de știință și experimentare, în spații ale memoriei istorice, în pavilioane și în galerii de artă, în case de licitații și târguri de artă, în case pentru îngrijirea bătrânilor.
VEZI AICI DATELE EVENIMENTULUI EUROPEAN
Ediția din acest an este una specială, prima din istorie organizată împreună cu muzeele din Republica Moldova. Geografia programului se extinde până în Chișinău și în diverse raioane ale Republicii Moldova. „Anul acesta, în premieră, muzee din Republica Moldova s-au alăturat proiectului, pentru o ediţie comună cu România a Nopţii Muzeelor. Astfel, muzeele de peste Prut înscrise vor beneficia de promovare şi de reprezentare alături de cele din România, în cadrul platformei comune noapteamuzeelor.org”, au transmis organizatorii. Ca în fiecare an, muzeele, dar şi spaţiile expoziţionale alternative se vor întrece pentru a propune programe surprinzătoare pentru toate vârstele.
CITEȘTE ȘI: GABRIELA CULIC VINE LA MUZEUL DE ARTĂ CU EXPOZIȚIA „IERIUL LUI MÂINE”
La prima participare în acest an se află: Muzeului Fotbalului, Camera de Comerț și Industrie București, Miez Festival, Casa cu bunici „Niciodată Singuri”, Casa de licitații Historic.
Muzeul Pandemiei, va avea o stație nouă, tocmai în Reșița, la Muzeul Banatului Montan.
Invitatul special al acestei ediţii este War Childhood Museum (Muzeul Copilăriei în Vreme de Război), faimosul muzeu din Sarajevo dedicat memoriei copiilor care au trecut prin experienţa războiului. O expoziție a acestui muzeu fenomen la nivel mondial, va putea fi vizitată gratuit la Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 12 mai – 12 iunie 2023. „Veți fi martorii unei demonstrații de curatoriat inovator, adaptabilitate și provocare tematică din postura singurului muzeu din lume care se concentrează exclusiv pe copilăria afectată de conflictele armate. Dominant va fi războiul din Ucraina, dar vom veni și cu obiecte și povești dramatice ale unor copii din Yemen, Eritrea, Afganistan, Pakistan, Iraq, Bosnia, Siria care au experimentat ceva ce nu ar fi trebuit să experimenteze niciodată – războiul absurd și distrugător”, spun organizatorii expoziției.
Ediţia din acest an este pregătită cu peste 200 de evenimente înscrise în program, dintre care multe premiere, care acoperă 28 judeţe din România şi Bucureştiul, precum şi două raioane din Republica Moldova şi Chişinăul. „Pe harta-program a Bucureştiului sunt înscrise deocamdată 49 de atracţii – 28 muzee şi 21 entităţi culturale şi studiouri creative. Din ţară, 130 de muzee şi case memoriale, dar şi 21 de alte organizaţii din 65 de localităţi s-au înscris oficial până acum. Toate se vor regăsi pe platforma comună Republica Moldova – România noapteamuzeelor.org”, a declarat Dragoş Neamu, coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale at Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.
Noaptea Muzeelor este organizată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) şi a devenit, în ultimele aproape două decenii, una dintre cele mai puternice mărci culturale, un adevărat fenomen social, cu o audienţă de un milion de persoane la nivelul întregii ţări. Ediţia 2022 a Nopţii Muzeelor a fost prezentă în 260 de muzee şi spaţii culturale din peste 90 de localităţi, care au acoperit geografic 39 de judeţe.
CITEȘTE ȘI: SERATĂ PENTRU UN GENIU: SONATELE DE VIOARĂ ALE LUI GEORGE ENESCU
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană