Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Centrul Județean de Cultură Prahova Acad. Eugen Simion
Categorie: APH Cultural

 

• Consilierii județeni din Prahova au votat, în ședința de luni, 27 noiembrie, pentru schimbarea denumirii Centrului Județean de Cultură Prahova, în onoarea academicianului Eugen Simion.
• Noua denumire va fi Centrul Județean de Cultură Prahova „Acad. Eugen Simion”, un omagiu adus marelui academician, critic, istoric literar și profesor universitar.

Propunerea de redenumire a centrului a primit avizul pozitiv al Comisiei de Atribuire de Denumiri a județului Prahova în luna octombrie. Acest gest simbolic reprezintă recunoașterea contribuției lui Eugen Simion la cultura română.
De la 1 Decembrie, Centrul Județean de Cultură Prahova va purta numele ilustrului om de cultură, perpetuând astfel amintirea și moștenirea sa culturală în Prahova.

 CITEȘTE ȘI: FOTO FAMILIA REGALĂ A ROMÂNIEI A GĂZDUIT O SEARĂ DEDICATĂ CURAJULUI CIVIC

„Suntem deosebit de onorați să vă comunicăm faptul că începând cu 1 decembrie 2023, denumirea instituției noastre va cuprinde numele marelui academician, critic și istoric literar, profesor universitar, Eugen Simion, devenind astfel „Centrul Județean de Cultură Prahova „Acad. Eugen Simion”.
Personalitate de prim rang a culturii, Academicianul Eugen Simion a dus la desăvârșire o operă de istoric și critic literar ce va rămâne reper în cultura română, a adus o semnificativă contribuție la menținerea și cultivarea spiritului național, devenind un veritabil model și pentru generaţiile tinere.
Academicianul Eugen Simion s-a născut în localitatea prahoveană Chiojdeanca și a absolvit liceul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești, actualmente Colegiul Național ,,Ion Luca Caragiale".
Și-a petrecut perioada liceului alături de colegii săi Nichita Stănescu și Mircea Petrescu, ulterior a urmat cursurile Facultații de Litere din cadrul Universității din București, având parte de îndrumarea unor iluștri profesori precum Tudor Vianu, Alexandru Rosseti și George Călinescu.
A fost membru titular al Academiei Române și președinte al acestui prestigios for cultural roman, începând cu anul 1998 până în anul 2006.
Cu acest prilej, adresăm mulțumirile noastre Consiliului Județean Prahova pentru susținerea acordată acestui demers”, transmit reprezentanții Centrului Județean de Cultură Prahova.

Despre Eugen Simion

Eugen Simion, critic și istoric literar român, s-a născut pe 25 mai 1933 în comuna Chiojdeanca, județul Prahova. A urmat Liceul „Petru și Pavel” din Ploiești, unde a fost coleg cu Nichita Stănescu, apoi a urmat Facultatea de Filologie de la Universitatea București, avându-i ca profesori pe Tudor Vianu și Iorgu Iordan.

Din 1957, Simion a activat ca cercetător în cadrul colectivului „Eminescu” de la Academia Română și a debutat editorial în 1958 cu un articol despre „Caietele Eminescu”. A lucrat ca redactor la „Gazeta literară” între 1962 și 1968 și a devenit asistent universitar la Catedra de Istoria Literaturii Române a Universității din București în 1964, avansând treptat până la gradul de profesor.

În 1969, a obținut titlul de doctor în științe filologice cu teza „Eugen Lovinescu, scepticul mântuit”. A predat ca profesor la Universitatea Paris IV (Sorbona) între 1970 și 1973, experiența pariziană influențând multe din lucrările sale ulterioare.

Din 1983, a condus revista „Caiete critice”.

Acad. Eugen Simion

În 1991 a devenit membru corespondent și, în 1992, membru titular al Academiei Române, instituție pe care a prezidat-o din 1998 până în 2006. În această perioadă, a inițiat proiecte culturale majore, precum continuarea „Dicționarului Tezaur al Limbii Române” și editarea manuscriselor lui Mihai Eminescu.

Autor prolific, Eugen Simion a publicat peste 3.000 de articole și studii, plus o operă impresionantă ce include lucrări ca „Proza lui Eminescu” (1964), „Scriitori români de azi” (1974-1989), „Convorbiri cu Petru Dumitriu” (1994) și multe altele. A editat și a prefațat numeroase ediții ale operelor lui Mihai Eminescu, Eugen Lovinescu și Mircea Eliade.

Lucrările sale au fost traduse în mai multe limbi, iar activitatea sa a fost recunoscută prin numeroase premii și distincții, inclusiv Premiul Academiei Române, Ordinul Național „Steaua României„ în grad de Mare Cruce și Medalia de Aur pentru Filologie Alfred Nobel.

Eugen Simion s-a stins din viață la 89 de ani, pe 18 octombrie 2022, și a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu.

Este considerat o figură emblematică a culturii românești, având o contribuție semnificativă în domeniul criticii și istoriei literare.

Foto: CJ Prahova

CITEȘTE ȘI: A MURIT EUGEN SIMION, FOSTUL PREȘEDINTE AL ACADEMIEI ROMÂNE

Back To Top