Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Corul Filarmonica Ploiești Eduard Dinu
Categorie: APH Cultural

 

• Ziua Națională fost sărbătorită în avans, la Filarmonica din Ploiești, cu un regal de cultură românească.
• Corul Filarmonicii „Paul Constantinescu”, sub bagheta dirijorului Eduard Dinu, a susținut un concert coral de muzică românească.
• În prim plan, au fost cele patru madrigale semnate de maestrul Paul Constantinescu, pe versurile poetului Mihai Eminescu.

Alături de aceastea, compoziții de Adrian Pop, Diana Vodă, Vasile Spătărelu, Vasile Timiș, Alexandru Pașcanu și Corneliu Cezar, într-un cadru de lumini cu totul special. Un regal de muzică, poezie și culoare.

Învăluiți în acordurile muzicii românești, am pășit într-o lume sonoră plină de emoție, printr-un concert care a fost nu doar o interpretare artistică, ci o călătorie în adâncul spiritului muzicii românești, o incitantă explorare a sunetelor și tradițiilor noastre culturale.

Am stat de vorbă cu tânărul dirijor prahovean Eduard Dinu. La doar 31 de ani, acesta are deja o impresionanată carieră de pianist și de dirijor de muzică corală.

Ciprian Apetrei: Cum ați pregătit acest eveniment? Cum ați potrivit ingredientele, muzica, poezia și cadrul de lumini?

Eduard Dinu: Pregătirea unui astfel de eveniment nu este doar un proces tehnic, ci este mai degrabă o căutare a esenței fiecărui sunet, o construcție a unei narațiuni muzicale coerente și o așezare cât mai logică a repertoriului, pentru că experiența trăită de public să se desfășoare firesc și treptat, clădind încă de la primele acorduri o conexiune spirituală intimă între artist și auditor, care devine fundamentul întregului concert. Pe această temelie, artistul poate să creeze și să desprindă publicul de propriile gânduri, purtându-l în povestea sonoră pe care acesta o propune spre a fi descoperită.
Este necesar ca repetițiile să devină o punte între imaginație și realitate, iar colaborarea strânsă a membrilor ansamblului devine un dans al ideilor, unde creația prinde viață prin armonii și interpretări pe care le-aș putea caracteriza simplu, cu ajutorul unui singur cuvânt, datorită unicității și diversității momentelor construite: suflet. Fiecare artist implicat aduce o nuanță distinctivă la masa sonoră, construind un tablou muzical bogat, pastelat și captivant, bazat tocmai pe diversitatea vocală și de caracter a fiecărui membru; de aici, rolul dirijorului este acela de a-i aduce pe oamenii din fața sa într-o stare sincretică – o misiune care necesită răbdare și atenție, poate cu mult mai sporite decât în multe altele compartimente ale domeniului muzical. Mai mult decât atât, muzica corală necesită o conexiune profundă între membrii corului, iar repetițiile sunt o călătorie emoțională, o introspecție - o formă de artă în sine, unde nu se creează doar armonii, ci și legături autentice între sufletele noastre. Realizată cu implicare și accentuată de entuziasm, această conexiune s-a transmis și se transmite publicului de fiecare dată în momentul interpretării noastre pe scenă.

CITEȘTE ȘI: DUELUL VIORILOR - STRADIVARIUS VERSUS GUARNERI REVINE LA PLOIEȘTI PE 4 DECEMBRIE

Ciprian Apetrei: Ați primit aplauze entuziaste. Cum s-a simțit, de pe scenă, reacția publicului ploieștean?

Eduard Dinu: Și la acest eveniment am simțit căldura și entuziasmul publicului, iar această interacțiune directă adaugă de fiecare dată o nouă dimensiune evenimentului, fapt ce ne aduce o satisfacție imensă și ne încarcă sufletul cu energia necesară pentru a continua interpretarea procesului creator. Hrana spirituală a artistului sunt aplauzele și aprecierile publicului; mi-aș dori ca numărul iubitorilor de muzică corală și de frumos să crească de la un eveniment la celălalt, iar noi să fim un promotor al genului cât se poate de valabil.

corul 1

Ciprian Apetrei: Publicul are rar șansa de a vedea un astfel de concert. Muzica corală este mai puțin cunoscută. Cât de dificil este acest gen muzical?

Eduard Dinu: Muzica corală nu se poate caracteriza doar printr-o serie de compoziții interpretate corect din punct de vedere tehnic, ci este o conectare a tuturor inimilor prezente atât pe scenă cât și în sală. Fiecare sunet devine un fir de ață într-o țesătură sonoră unică; este o experiență care transcende bariera limbajului și cultivă o comunicare emoțională profundă. Avantajul, dar și dificultatea muzicii vocale o reprezintă chiar textul care trebuie să fie mereu într-un raport echitabil cu muzica, ceea ce îi oferă interpretului o bogată paletă de nuanțe, vizibil extinsă față de muzica instrumentală, ce devine o bijuterie cu reflexii infinite.
Acest concert a fost doar o etapă în explorarea continuă a potențialului muzicii corale. Ne dorim să aducem arta noastră în inimile cât mai multor oameni și să construim punți culturale prin sunete și emoții autentice.

Am stat, de asemenea, de vorbă cu Bogdan-Stelia Dumitru, stabilit în SUA, fost membru, timp de mulți ani, al mai mai multor corale din Ploiești, un nume cunoscut al acestui gen muzical. A venit la concert la scurt timp după aterizarea în Romania, pentru o scurtă vacanță.

Ciprian Apetrei: Cum este să fi spectator, la un concert în care ai fost de multe ori pe scenă?

Bogadan-Stelian Dumitru: Filarmonica ploieșteană mi-a fost casă a sufletului și a pasiunii de aproape 30 de ani, încă de când eram clasa a noua și cântam acolo cu corul “Lira Prahovei” al Liceului Mihai Viteazul, condus de dragul meu domn profesor Gheorghe Neagu. Au urmat zeci de concrete alături de colegii mei din Corala “Danielescu”, alături de care am lucrat și prelucrat cu finețe praf de stele, sub conducerea fascinantului Valentin Gruescu. Mă bucur să văd că scena corala a instituției a fost preluată de curând de către un foarte tânăr, sufletist și talentat muzician, Eduard Dinu, care duce mai departe făclia incandescentă a armoniei făcute cu vocea, atât de dificilă dar atât de frumoasă.
Programul minunat al Corului Filarmonicii, din scaunul simplului dar fascinatului spectator (o ipostază, culmea extrem de neobișnuită pentru mine în acel loc), a făcut să danseze în mine sufletul și a trezit amintirea unor ediții de Festival Enescu bucureștean, în care eram de cealaltă parte a “baricadei”, cu emoția scenei și cu aviditatea primirii aplauzelor. De data aceasta, aplauzele nu au fost primite, ci oferite. Din inimă, cu tot respectul, cu toată dragostea și cu toată puterea.

Ciprian Apetrei: Bine ai revenit, cum este să te întorci acasă?

Bogadan-Stelian Dumitru: La doar câteva ore după ce am aterizat la București, după obișnuita extrem de lunga călătorie peste ocean, am răspuns prezent chemării oamenilor dragi și a locului aceluia frumos. Am venit, pentru că aceasta muzică e un microb, dar unul de care nu vrei să scapi, unul pe care vrei să-l împrăștii în jur cât mai mult și cât mai des, unul cu care vrei să contaminezi și să schimbi pe cei ce cred că poate exista viață și fară SATB.
O seară încântătoare, o reconectare cu pasiunea mea de o viață, încă din prima zi a reîntâlnirii cu România după multa vreme. Mulțumesc, dragilor. Bravo!

corul colaj

O concluzie la care subscriu, alături de aplauzele publicului ploieștean.

La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, celor care îi duc mai departe memoria și identitatea culturală.

Mulțumiri și felicitări Filarmonicii din Ploiești, condusă de dirijorul Vlad Mateescu, pentru aceste eveniment deosebit.

Foto: Corul Filarmonicii/Facebook și Ciprian Apetrei

CITEȘTE ȘI: PALATUL DE LA ȚIGĂNEȘTI, LOCUL UNDE S-A PUS LA CALE UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE, VA FI REABILITAT CU FONDURI EUROPENE

Back To Top