Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: APH Cultural

 

• Noul film regizat de Tudor Giurgiu, „Libertate”, a fost proiectat, sâmbătă seara, la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești.
• Regizorul a povestit publicului ploieștean de ce este important acest lungmetraj și care a fost scopul lui.

„Libertate” este acel film care te zdruncină, te revoltă, îți lasă un gust amar, dar te face conștient de firea omului în fața haosului, de frica în fața situațiilor pe care nu le poți controla, dar și de inutilitatea sentimentului de revoltă în fața nedreptății în situații extreme.
Panica, violența, jocul de-a decizia în spatele căruia nu se află decât nesiguranță și necunoașterea adevăratelor situații, bănuiala, alegerile fie bune, fie rele, groaza de moarte și revolta inutilă în fața tuturor acestor elemente fac din „Libertate” un lung metraj zguduitor, cu un subiect pe care multă lume este tentată să îl ocolească tocmai din cauza traumelor pe care le scormonește. Nu este ușor să îți amintești de sentimentele din 1989 -1990 și nici măcar să îți imaginezi oameni loviți, bătuți, răniți, uciși din cauza unor decizii luate într-o conjunctură haotică.

CITEȘTE ȘI: PREMIILE ACADEMIEI ROMÂNE PENTRU ANUL EDITORIAL 2021. ACAD. IOAN-AUREL POP: PREMIILE SUNT MAI PUŢINE, CAUZA FIIND SUBFINANŢAREA CERCETĂRII

Acțiunea din „Libertate” se desfășoară în Sibiu unde, în haosul lunii decembrie 1989, mai mulți bărbați – securiști, militari, civili – au fost ținuți ostatici într-o piscină dezafectată și acuzați că sunt teroriști. Alături de ei, tineri adolescenți căzuți în conjunctura tragică doar pentru că s-au aflat la momentul nepotrivit, în locul nepotrivit.
Regizorul Tudor Giurgiu a făcut unul dintre acele demersuri menite să ne scoată din ignoranță și să ne determine să scoatem capul din nisipul lui „nu vreau” sau „nu mă interesează”.

E un film destul de complicat, povestea lui începe acum vreo cinci ani în urmă. Am dat de subiectul acesta și mi s-a părut important de făcut un film despre ce a fost la Sibiu. Niște istorici spun chiar că a fost chiar orașul cu cele mai multe victime raportate la numărul de locuitori, un oraș care a suferit enorm și trauma e foarte prezentă acolo. Am făcut o cercetare serioasă, timp de doi ani, documentare, interviuri cu cei care mai trăiesc, iar poveștile și dramele pe care le-am aflat m-au determinat să abordez subiectul într-o dimensiune mult mai complexă decât ce aveam în plan la început. Convingerea mea este că nimeni nu iese bine din filmul ăsta. Nu poți să crezi că ai scăpat din purgatoriul bazinului, iar afară se naște o lume nouă în care tu să începi de la zero, convins că totul s-a șters. Nu s-a șters și păcatele lor i-au urmărit și o să îi urmărească și azi”, a mărturisit Tudor Giurgiu publicului ploieștean.

Libertate de Tudor Giurgiu proiecție la Teatrul Ploiești 1

Eu mi-am dorit ca acest film să vorbească mult despre noi, despre cum funcționăm noi ca indivizi, ființe umane în revoluție, în război, în conflict. Pe mine ceea ce m-a mișcat și m-a doborât a fost cum se schimbă oamenii, cum devenim din oameni neoameni, cum e posibil ca persoane care se știau ajung să se omoare. Cred că undeva s-a făcut dreptate, dar mai cred că undeva ne-am pierdut busola, influențați de haosul informațional și toată nebunia asta cu teroriștii, după mine, este o manipulare perfectă. Ceea ce am redat aici este doar o mică parte din violența care s-a întâmplat de fapt acolo”, a mai spus Tudor Giurgiu, la finalul proiecției de la Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești.

Din distribuția filmului fac parte îndrăgiți actori ai momentului: Andi Vasluianu, Bogdan Farcaș, Ioan Coman, Cristian Popa și Ștefan Iancu, Iulian Postelnicu, Mirela Oprișor, Alex Bogdan, Alexandru Papadopol, Alex Calangiu, Andreea Grămoșteanu, Cuzin Toma, Leonid Doni, Ionuț Caras.

Filmul a câștigat anul acesta Premiul pentru Cel mai Popular Film Românesc la TIFF, Premiul CICAE la Sarajevo, Premiul Juriului Ecumenic la Cinefest Miskolc, Premiul pentru cele mai bune costume și decoruri (semnate de Viorica Petrovici, respectiv de Vali Ighigheanu) la Waterloo Historical Film Festival, Premiul FIPRESCI la Cottbus Film Festival și Premiul Criticii la Arras Film Festival.

Evenimentul de la Ploiești a foste organizat de Transilvania Film și Teatrul „Toma Caragiu”, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

„Libertate” este o co-producție România-Ungaria, produs de Libra Films și Mythberg Films și distribuit în România de Transilvania Film. Pentru distribuția internațională, filmul a fost achiziționat de compania londoneză Reason8.

CITEȘTE ȘI: „LIBERTATE”, DE TUDOR GIURGIU, LA SARAJEVO FILM FESTIVAL FOTO&VIDEO

Back To Top