• O nouă după-amiază culturală se anunță la Brebu: scriitoarea Ana Blandiana își lansează, în acest weekend, volumul „Mai-mult-ca-trecutul. Jurnal 31 august 1988 -12 decembrie 1989”.
• Evenimentul reunește nume importante ale literaturii române.
Sâmbătă, 20 aprilie, începând cu orele 15.00, publicul iubitor de carte este invitat la Brebu pentru un eveniment cultural semnificativ: întâlnirea cu scriitoarea Ana Blandiana, care își lansează volumul „Mai-mult-ca-trecutul. Jurnal 31 august 1988 -12 decembrie 1989”, apărut la Editura Humanitas în 2023.
Ana Blandiana revine pentru a treia oară la Brebu, iar în cadrul lansării, vor participa alături de cunoscuta autoare, nume importante ale literaturii române: scriitorii Serenela Ghițeanu și Christian Craciun, Codruț Constantinescu, amfitrionul seratelor culturale Elstar și Iraida Florea, director creativ, din cadrul Primăriei Brebu. Publicul se va putea delecta atât cu interpretări plastice ale tinerilor artiști invitați, cât și cu momente muzicale de calitate.
CITEȘTE ȘI: NOMINALIZĂRILE GALEI PREMIILOR RADIO ROMÂNIA CULTURAL 2024
Evenimentul, organizat în parteneriat cu Librăria ElStar, se va desfășura în Amfiteatrul din Parcul Primăriei, dar dacă vremea nu va permite desfășurarea evenimentului în aer liber, lansarea va avea loc la Galeria Colecțiilor Etnografice, la aceeași oră.
Despre Ana Blandiana
Ana Blandiana a avut un rol semnificativ în viața culturală și civică a României, fiind recunoscută pentru operele sale literare și pentru implicarea sa în apărarea drepturilor omului și a libertății de exprimare.
Volumul „Mai-mult-ca-trecutul. Jurnal, 31 august 1988–12 decembrie 1989” oferă publicului o perspectivă valoroasă asupra perioadei istorice tumultuoase din România.
Ana Blandiana este numele literar al Otiliei-Valeria Rusan (căsătorită cu Romulus Rusan), născută 25 martie 1942 la Timișoara.
În perioada 1963-1967, a urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, fiind licențiată în anul 1967. Studiile au fost continuate prin burse la Iowa University, U.S.A. (1973-1974), Heidelberg Universität (1991) și Berlin, D.A.A.D. (1993).
După debutul literar din revista „Tribuna“ în anul 1959, poeta Ana Blandiana a fost supusă, de-a lungul anilor, la 3 interdicții de publicare: în 1959-1964, ca fiică a unui deținut politic; în anul 1985, pentru publicarea a patru poezii în revista „Amfiteatru“. După interdicție, poeziile au fost răspândite fiind scrise de mână (unicul samizdat românesc); în perioada 1988-1989, pentru publicarea unei parodii a dictatorului sub forma unei poezii pentru copii.
De-a lungul anilor, a întreprins mai multe călătorii de documentare și de studiu în diverse țări din întreaga lume, ca invitată a unor universități, academii și organizații culturale, susținând lecturi publice și conferințe sau participând la reuniuni, congrese și festivaluri de poezie.
În martie 1990, a reînființat PEN Clubul Român (al cărui președinte a fost în perioada 1990-2004, din anul 2004 fiind președinte de onoare). În noiembrie 1990, a fost unul dintre inițiatorii Alianței Civice și președinte în perioada 1991-2001. În anul 1993 a inițiat și a realizat alături de Romulus Rusan, sub egida Consiliului Europei, primul Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistenței din lume (Sighet, România). În 1994 a fondat Fundația Academia Civică (al cărei președinte este încă de la înființare), organizație neguvernamentală care administrează Memorialul Sighet.
Este membru corespondent al Academiei române din 2016, membră a Uniunii Scriitorilor din România și Doctor Honoris Causa al Universității din Salamanca. Este membră a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé“, a Academiei Europene de Poezie și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO) și a fost desemnată de statul francez Cavaler al Legiunii de Onoare. A primit Decorația regală „Nihil Sine Deo“ în 2014 și este Cetățean de onoare în municipiul Sighet, municipiul Botoșani, municipiul Timișoara, municipiul Oradea și județul Maramureș.
Opera sa însumează volume de poezie, proză, cărți de literatură pentru copii, volume de eseuri, culegeri, cărți traduse și o bogată activitate editorială la numeroase reviste. Activitatea sa include participări la zeci de conferințe și festivaluri literare.
Mai multe despre Ana Blandiana AICI.
CITEȘTE ȘI: RODICA MANDACHE VA FI DISTINSĂ CU PREMIUL PENTRU ÎNTREAGA CARIERĂ LA PREMIILE GOPO 2024
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană